Френска железница отрече да е давала безплатни билети на бежанци

OFFNews 15 октомври 2015 в 17:21 2547 0

Снимка Архив

Френската железопътна компания SNCF отрече твърденията, че е давала безплатни билети за пътуване из страната или до Англия, съобщава вестник Гардиън.

"Няма безплатни билети. Тези хора се проверяват по същия начин като всички останали пътници. Те трябва да разполагат с билет, или като всички останали ще бъдат глобени", настоя комуникационният директор на компанията Кристов Пиедноел, допълвайки, че е "била предоставена възможността за безплатна резервация, за да могат групите да се движат заедно и да имат номерирани места, намалявайки риска за конфликт с други пътници".

Според него на някои чужденци е било трудно да разберат, че освен от билет, те се нуждаят от резервация, чиято цена варира за различните влакове.

Пиедноел разказва също, че бежанците често срещат трудности с използването на електронните билетни машини - заради неразбирането на езика или липсата на кредитна карта.

"Според нас това не са измамници, опитващи се да припечелят от системата, а хора в изключителна ситуация, които много често са тъжни и уморени. Нормално е да се отнасяме към тях човешки" - продължава говорителят.

Той твърди, че почти всички мигранти пътуват с билети, защото имат приготвени пари за пътуването, или са подпомогнати от асоциации, които им ги осигуряват.

Скандалът избухна след публикуването на вътрешна бележка на компанията.

В нея безплатните резервации са отбелязани като "изключителна мярка", чиято цел е да "спомогне настаняването на група във влака и запазването на комфорта на другите пътници".

Това предизвика бурна реакция от страна на крайнодесни и дясноцентристки политици.

Front Nacional обвини SNCF, че върши мръсната работа на каналджиите в страната.

Льо Пен и бившият министър на заетостта в правителството на Никола Саркози - Ксавие Бертранд, са писали на президента на SNCF, в което настояват за обяснение.

Появилите се слухове, макар неверни, събудиха ксенофобски настроения във Франция в навечението на регионалните избори през декември.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови