Франция подкрепи Ирина Бокова за директор на ЮНЕСКО

Вероника Шербанова 17 април 2013 в 12:32 1606 0

Ирина Бокова, Снимка: БГНЕС, архив
Ирина Бокова, Снимка: БГНЕС, архив

Франция подкрепя кандидатурата на Ирина Бокова за втори мандат като директор на ЮНЕСКО. Това заяви говорителят на френското външно министерство Филип Лалио.

В трудната бюджетна обстановка Бокова води смела политика на реформи в Организацията на обединените нации за образование, наука и култура. Тя трябва да получи още време начело на ЮНЕСКО, за да завърши програмата си, посочи Лило. В последните 40 години всички генерални директори на организацията имаха по няколко мандата, допълни той.

Българката беше избрана за първи мандат през 2009 г., като се изправи срещу бившия министър на културата на Египет Фарук Хосни, и стана първата жена генерален директор на ЮНЕСКО.

Тя управлява организацията със съкратен с една четвърт бюджет заради решението на САЩ да съкрати финансовата си вноска заради приемането на палестинците в организацията през октомври 2011 г.

На изборите през октомври 60-годишната Ирина Бокова ще си съперничи с посланика на Джибути в Париж Рашад Фарах, който е подкрепян от страните от Африканския съюз и Арабската лига.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков