Форбс: Обама, Меркел и Путин са най-влиятелните в света

06 декември 2012 в 10:11 1843 0

Барак Обама. Снимка: ЕПА / БГНЕС
Барак Обама. Снимка: ЕПА / БГНЕС

Лидерите на САЩ, Германия и Русия са най-влиятелните хора,  от чиито пари и власт зависи съдбата на света, посочва списание "Форбс".

Президентът Барак Обама и през 2012 година запазва лидерската си позиция. Американският държавен глава, както посочва "Форбс", е набрал точки заради своята победа на президентските избори, което му дава възможност през следващите четири години да вдъхва живот на своите политически идеи.

Второто място е за желязната лейди на Германия Ангела Меркел, която по-рано тази година бе определена и за най-влиятелната жена в света.

Руският президент Владимир Путин се премества от второ на трето място. Според "Форбс" Путин успява да се задържи в челната тройка благодарение на "демонстрирането на силата на властите по отношение на опозицията".

Традиционната класация на списание "Форбс" нареди на четвърто място американския магнат Бил Гейтс. Петото място пък заема главата на римокатолическата църква папа Бенединкт XVI

Ръководителят на федералния резерв на Щатите Бен Бернаке е на шестата позиция, а седми в списъка е кралят на Саудитска Арабия Абдулла ибн Абдел Азис.

На осмо място сред най-влиятелните хора в света е директорът на Европейската централна банка Марио Драги.

На девета и десета позиция списание "Форбс" е класирало съответно генералният секретар на ЦК на Комунистическата партия на Китай Си Цзингли и британския премиер Дейвид Камерън.

Френският президент Франсоа Оланд пък е на 14-а позиция.

В класацията на "Форбс" за най-влиятелните личности, които определят и събитията в световен мащаб, попадат 71 личности.

При изготвяне на класацията се взимат под внимание длъжността на личностите, в колко сфери упражняват те влияние, над какъв брой хора имат власт и каква е стойността на финансовите ресурси, които контролират.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови