Финландски артисти настояват Израел да бъде изхвърлен от Евровизия

OFFNews 11 януари 2024 в 15:37 8651 3

Евровизия

Снимка GettyImages

Повече от 1400 професионалисти от финландската музикална индустрия подписаха петиция, с която настояват Израел да не участва в Евровизия заради предполагаеми "военни престъпления" в Газа.

Ако Израел не бъде изключен от конкурса, те искат общественият оператор Yle да оттегли участието на Финландия от конкурса, предаде Би Би Си.

От Yle заявяват, че следват позицията на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU), организатор на конкурса. Миналия месец исландски музиканти отправиха подобни искания към телевизионния оператор Rúv.

Лукас Корпелайнен, един от авторите на петицията, съобщава, че не е приемливо Израел да "участва в конкурса за песен на Евровизия, за да почисти имиджа си".

Сред подписалите се са финландските артисти Олави Уусивирта, Бледоликия и Аксел Енстрьом, които представиха страната в конкурса през 2011 г.

Те обвиняват обществения оператор Yle в двойни стандарти, защото през 2022 г. са поискали Русия да бъде изключена от конкурса и очакват защита на ценностите и сега.

Ден след като Русия започна пълномащабното си нахлуване в Украйна през 2022 г., представителят на Yle Виле Вилен каза, че атаката на Москва е „противоречаща на всички ценности, които Yle и други европейски оператори представляват“. Скоро след това EBU забрани на Русия да участва.

Според Вилен обаче ситуацията в Израел и Газа "не е съвсем същата".

„Колкото и да е ужасно, това не е война на междудържавна агресия като между Русия и Украйна“, каза той пред финландския таблоид Ilta-Sanomat миналия месец.

Ръководителят на комуникациите на Yle Джере Нурминен посочи, че компанията следи ситуацията и разговаря с EBU и други обществени медии. Yle също планира да се срещне с авторите на петицията.

През декември EBU публикува изявление, в което се казва, че Евровизия е "за телевизионни оператори, а не за правителства" и че Израел е участвал от 50 години.

В него се казва, че организациите-членки са се съгласили, че израелската обществена телевизия Кан "спазва всички правила за конкуренция" и настояват, че конкурсът е "неполитическо събитие".

Израелски служител каза, че аргументите за такова отстраняване са „абсурдни“ и обвини подписалите се в „антиизраелски пристрастия“.

Повече от 23 350 души са били убити в Газа по време на военните действия, предимно жени и деца, според здравното министерство на територията, управлявано от "Хамас".

Войната беше предизвикана след нахлуването на 1300 терористи на "Хамас"  в Южен Израел на 7 октомври, когато убиха над 1300 души, извършиха сексуални посегателства и взеха за заложници 240 души, сред които деца, жени, възрастни хора и чуждестранни граждани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

318

3

Valioka

11.01 2024 в 20:48

Ситуацията наистина е сложна. Защото ако Израел спре сега, нищо хубаво няма да последва. Ако Израел продължи, така наречената международна общност ще продължи да се настройва срещу тях, начело с ООН. Аз лично смятам, че САЩ трябва твърдо да подкрепят Израел и че палестинска държава няма да има. Иран трябва да бъде смазан и нещата ще се укротят... Временно...

22548

2

dolivo

11.01 2024 в 19:54

Не всички финландци са откачалки.

Повечето "артисти" залитат и нямат много мозък, за да разберат колко е сложна ситуацията

12078

1

edin slep

11.01 2024 в 18:33

Абе на никой не го пожелавам да му се случи това, което ги сполетя евреите. Онези избиха брутално толкова деца, жени и мъже, невъоръжени. Сега най-вероятно евреите прекаляват и си отмъщават на невинни, ама пък и Хамас се бие зад живия щит на жени и деца, така че симпатизирам на Израел и не мисля, че тези хора са прави, ако бяха изклали едно финландско село и те щяха да са ожесточени.
 
X

Да помогнем на украинските деца!