Фейсбук забранява проявите на бял национализъм и сепаратизъм

OFFNews 28 март 2019 в 12:40 3864 1

Фейсбук ще блокира "прояви и възхвала на бял национализъм и сепаратизъм". 

Промяната ще влезе в сила от следващата седмица, като тези прояви ще бъдат изтривани от Фейсбук и Инстаграм. 

Компанията обеща да засили усилията си за идентифициране на материали на терористични групировки и да ги блокира. 

Потребителите, които използват търсачката, за да намерят информация по някоя от тези теми, ще бъдат насочвани към благотворителна организация, бореща се с крайнодесния екстремизъм. 

Фейсбук се оказа под натиск да направи промени, след като атаката в две джамии в Нова Зеландия беше излъчвана на живо в социалната мрежа. Нападението, при което бяха убити 50 души, беше гледано в социалните мрежи от над 4000 души, преди да бъде свалено.

Компанията тогава съобщи, че в рамките на 24 часа е блокирала 1,2 млн. копия на видеото при качването им и е изтрила други 300 000.

Досега Фейсбук не забраняваше някои расистки прояви, включително потребителите да могат да настояват за създаване на "бели етнически щати". 

След нападението в Крайстчърч редица световни лидери призоваха социалните мрежи да поемат своята част от отговорността за екстремистките материали, публикувани от потребители. 

Социалните мрежи публикуват това съдържание, а не са само "пощальон", коментира премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews