Фейсбук разкри подробности за масовото убийство в Крайстчърч

OFFNews 19 март 2019 в 10:45 4140 1

Фейсбук разкри подробности за масовото убийство в новозеландското градче Крайстчърч. 28-годишният австралийски нападател, убил близо 50 души и ранил десетки, излъчи нападението в двете джамии в социалната мрежа и с това привлече обвинения към платформата, че не е реагирала навреме и го е допуснала.

"Работим с новозеландската полиция и подкрепяме разследването ѝ. Премахнахме видеото на нападателя минути след достигането му до нас и предоставяме достъп на място на властите. Ще продължим да ги подкрепяме по всеки възможен за нас начин", се казва в съобщението на компанията и уточнява, че с оглед текущото разследване, от полицията са поискали да не огласяват определени детайли.

И все пак от Фейсбук споделят допълнителна информация, която може да бъде огласена.

Видеото е било видяно по-малко от 200 пъти по време на излъчването му на живо. През това време нито един потребител не го е докладвал. С гледанията на записа по-късно общият им брой е около 4000, преди то да бъде премахнато от Фейсбук, става ясно от информацията.

За първи път потребител докладва видеото 29 минути след началото на излъчването, т.е. 12 минути след края на живото излъчване. Преди администраторите да бъдат уведомени, потребител е публикувал линк към видеото в сайт за споделяне на файлове.

"Определяме и двете стрелби като терористично нападение, което означава, че всяка похвала, подкрепа и представяне на събитията нарушава стандартите на общността ни и не е разрешена във Фейсбук", заявяват от компанията. Оттам са премахнали личните акаунти на заподозрения от Фейсбук и Инстаграм.

През първите 24 часа след атентата Фейсбук са премахнали около 1.5 милиона видеа, свързани с нападенията. Повече от 1.2 млн. от тях са били блокирани при опита за качване и не са станали публично достъпни.

Ще продължим да работим денонощно по този случай и ще продължим да публикуваме нова информация, се казва още в съобщението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови