Европейски страни заклеймиха унгарски закон, насочен срещу ЛГБТИ

OFFNews 22 юни 2021 в 20:11 3438 1

Снимка pixabay

Германия, Нидерландия, Швеция, Франция и Ирландия бяха сред страните от Европейския съюз, които във вторник осъдиха Унгария за нов анти-ЛГБТИ закон, тъй като блокът отново се обръща срещу демократичните провали в Будапеща и нейния националистически съюзник Варшава.

Новият закон, забраняващ „демонстрирането и насърчаването на хомосексуалността“ сред лица под 18 години, очевидно нарушава ценностите на Европейския съюз, заяви министърa по европейските въпроси на Германия Михаел Рот преди разговори с 27-те си колеги от ЕС. Съюзът има дълбоки опасения, че Унгария и Полша нарушават върховенството на закона, потъпквайки свободите на съдилища, академични общности и медии, както и ограничават правата на жените, мигрантите и малцинствата.

"Европейският съюз не е само единен пазар или валутен съюз. Ние сме общност на ценностите, тези ценности ни обвързват всички", каза Рот пред репортери преди срещата в Люксембург. "Не трябва да има абсолютно никакво съмнение, че малцинствата, както и сексуалните малцинства, трябва да бъдат третирани с уважение."

Белгия, Нидерландия и Люксембург са автори на съвместна декларация, осъждаща последните законови промени при управлението на министър-председателя Виктор Орбан като нарушаващи правото на свобода на изразяване и "явна форма на дискриминация, основана на сексуална ориентация".

Шведският министър заяви, че унгарският закон е "гротеска", нидерландският му колега призова Будапеща да го отмени, а представителят на Ирландия заяви, че изпълнителният орган на блока трябва да го съди във висшия съд на ЕС. Австрия заяви, че е погрешно разпоредбите срещу ЛГБТИ да са приложени в законопроект, наказващ педофилията.

Изправен пред избори догодина, Орбан става все по-радикален по отношение на социалната политика в борбата за защитата от западния либерализъм на онова, което според него са традиционни християнски ценности.

На същата среща във вторник, министърът на външните работи на Унгария Петер Сийярто заяви, че законът е насочен само към педофилията.

"Законът защитава децата по начин, който дава изключителното право на родителите да обучават децата си по отношение на сексуалната ориентация до 18-годишна възраст", каза той. "Този закон не казва нищо за сексуалната ориентация на възрастните."

Други министри също споделиха притеснения относно свободата на медиите в Унгария, както и загрижеността за текущата реформа на съдебната власт в Полша.

Твърдейки, че полските съдилища се нуждаят от реформа, управляващата партия „Право и справедливост“ изтласка много критични съдии от съдебната система и въведе по-гъвкави заместници.

Наскоро Полша пренебрегна заповедта на висшия съд на ЕС да спре добива в завода си в Туров на чешката граница, докато не бъде уредено дело, заведено от Прага срещу Варшава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

105

1

Имe на профила

23.06 2021 в 00:04

Германия, Нидерландия, Швеция, Франция и Ирландия имат пълното право да съберат цялата сган педерастка по света и да си ги гледат.