Еврокомисията готви нови мерки за борба с тероризма

OFFNews 08 януари 2015 в 18:18 2691 0

Жан-Клод Юнкер

Европейската комисия планира да внесе предложение за нови антитерористични мерки в следващите седмици след кръвопролитната атака на ислямисти във Франция, съобщи председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, цитиран от АФП. 

Председателят на ЕК говори в Рига, където Европейската комисия провежда срещи с латвийско ротационно председателство на Евросъюза. Пресконференцията започна с минута мълчание в памет на жертвите от вчерашния атентат в Париж.

Новите антитерористични мерки ще се включват по-добро сътрудничество и обмен на информация между националните антитерористични служби и Европол. На Шенгенската система ще се направи детайлен анализ с цел подобряването й. Особено внимание ще бъде отделено и на превантивните и изпреварващите действия. 

"Борбата с тероризма на първо място е национална отговорност. Трябва да бъде преценено как Шенгенската система да бъде подсилена, укрепена с допълнителни изисквания. Съветът на ЕС трябва да представи допълнителна правна рамка за борба с тероризма", обясни председателят на ЕК.

Той заяви, че Европа несъмнено трябва да реагира на атентата в Париж, но и да запази спокойствие, и да действа обмислено.

"Знам от опит, че на такива събития не трябва де се реагира на следващия ден с представяне на нови предложения и мерки – защото има риск да бъдат направени грешки и да се отиде твърде далече или недостатъчно далече", каза Юнкер. 

Междувременно стана ясно, че европейските външни министри ще се срещнат на 19 януари в Брюксел, а министрите на вътрешните работи на страните-членки на ЕС ще се срещнат в Рига на 28 януари за обсъждане на контратерористичните усилия в отговор на нападението над редакцията на френското сатирично списание „Шарли ебдо” в центъра на Париж.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови