Еврокомисарят Дали отрече да е подал оставка

Лъчезар Вълев 17 октомври 2012 в 11:36 1627 1

Джон Дали. Снимка: ЕПА / БГНЕС
Джон Дали. Снимка: ЕПА / БГНЕС

Eврокомисарят по здравеопазването и защитата на потребителите Джон Дали отрeче да е подал оставка чрез официално изявление, публикувано на сайта за европейска политика  "Ню Юръп".

Вчера Европейската комисия обяви, че Дали подава оставка заради разследване до европейската служба за борба с измамите ОЛАФ, свързващо името му с търговия с влияние. ЕК съобщи още, че до избора на нов еврокомисар ресорът на Дали ще бъде поет от зам.-председателят на ЕК Марош Шефчович.

Според обвинението, малтийски бизнесмен поискал пари от шведската фирма за производство на тютюневи изделия „Суидиш Мач“ (Swedish Match). В замяна обещал да използва познанството си с комисаря и да лобира за промени в директивата за тютюневите изделия, забраняваща износа на енфие (тютюн за дъвчене). Подалата оплакването фирма произвежда именно този продукт.

От ОЛАФ не са намерили категорични доказателства за пряко участие на комисаря, но данните от разследването им сочат, че той е знаел за нея.

В изявлението си малтийския еврокомисар обаче заявява, че ще продължи да работи и че усилията, които полагат той и екипът му за промяна на директивата за тютюневите изделия, ще продължат.

По думите на Дали от ЕК са отказали да публикуват изявлението, оправдавайки се с технически причини.

Еврокомисарят бил уведомен устно във вторник от председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу за доклада на ОЛАФ и категорично отрича да е знаел за лобистката схема.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови