Еверест ще остане недостъпен за катерачите този сезон

OFFNews 05 май 2015 в 07:35 4462 0

Еверест ще остане недостъпен за катерачите този сезон

Този сезон изкачването на Еверест ще бъде невъзможно заради унищошените и затрупани от лавини и камъни маршрути. В същото време шерпите в Непал отказаха да се заемат с възстановяването им. 

Властите в Непал съобщиха, че изкачването на Еверест този сезон е невъзможно, защото маршрутите са унищожени от лавини и от големи камъни. Засега обаче няма официално решение за край на изкачванията. Причината е, че те се страхуват за своята сигурност. 

Междувременно спасителните екипи откриха телата на над 100 души - жители на малко село и туристи, които са били затрупани от лавина, предизвикана от земетресението.

Това ще бъде вторият сезон, който ще бъде прекратен поради множество смъртни случаи на Еверест. Миналата година сезонът бе прекратен, след като 16 шерпи загинаха при лавина.

„Районът е твърде опасен. Няма много време преди да стане топло и топящият се сняг и мусоните да влошат условията за катерене. Просто не е възможно маршрутът да бъде възстановен“, заяви Капиндра Рай от комисията по замърсяване на Сагамарта, която контролира шерпите, подготвящи маршрута за изкачване на върха.

Непал продължава да се бори с тежките последици от катастрофалното земетресение. Все още няма връзка с около 60 граждани на страни от Европейския съюз.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!