Евакуираха над 10 000 души в Москва заради анонимни сигнали за бомби

OFFNews 16 януари 2020 в 23:52 1651 0

Над 10 000 души бяха евакуирани в Москва от 30 различни публични места, сред които 8 училища и храмът „Христос Спасител“ след анонимни съобщения за бомби, но те се оказаха фалшиви, предаде РИА Новости.

„Към 20:00 часа местно време (19:00 ч. българско време) постъпи информация за заложени взривове в 30 обекта в Москва. След направената проверка информацията не беше потвърдена”, е заявил представител на аварийните служби.

ТАСС съобщи, че подобни сигнали за врзивове са получени в съдилищата в Комсомолск на Амур, 15 училища и детски градини в Москва са претърсени по същата причина, фалшиви се оказаха сигналите и за взривовете в съдебните палати в Санкт Петербург. В южната част на Москва е проверена и голяма болница, както и сградите на 10 районни съдебни палати.

От ноември 2019 г. съобщения за заложени „бомби“ редовно се получават в съдилищата, училищата, търговските центрове и други публични администрации и места, където се събират големи маси хора в Москва, Подмосковието, Санкт Петербург, Ленинградска област и други региони на Русия. Аварийно-спасителните служби проверяват всички подобни съобщения, но нито една от заплахите не е потвърдена.

През ноември-декември м.г. бе регистриран пик на подобните фалшиви сигнали, в края на ноември петербургските съдилища получиха 180 сигнала за наличие на бомби, припомня Би Би Си. На 26 декември в Санкт Петербург бяха евакуирани 32 000 души. Също в края на ноември в Москва бяха „минирани“ над 10 000 обекта, а броят на евакуираните надскочи 1 милион души.

В средата на декември вълната на евакуациите по същата причина застигна Далечния Изток. Там има и жертва – на 19 декември в Биробиджан по време на евакуацията на детска градина почина възпитател.

Според Би Би Си възможен организатор на въпросните съобщения е някой си Сергей, който живее в Киев, като при фалита на криптовалутната борса WEX той е задлъжнял с около 120 биткойна /приблизително 54 млн.рубли/. На 28 ноември в петербургските съдебни палати е получено първото предупреждение за заложен взрив. Авторът му се заканил, че писмата ще продължат, докато „Константин Малофеев не върне дълга си от 120 биткойна, откраднати от борсата WEX“. После същите предупреждения започват да атакуват и московските съдилища.

Телевизия „Царьград“, собственост на Малофеев, разпространила съобщение, че вечерта преди масовите евакуации в редакцията е получено искане да бъдат заплатени същите онези 120 биткойни и ако това не стане, то „градовете ще изтръпнат от лъжливи бомби“. А след това вълната от съобщения се е засилила.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови