Естония забрани на руския патриарх Кирил да влиза в страната

OFFNews 09 юни 2023 в 21:36 1675 1

Снимка Архив

Естония издаде забрана за влизане в страната на главата на Руската православна църква патриарх Кирил.

Патриархът е включен в нов списък с 58 души, на които вече ще е забранено да влизат в Естония.

В съобщение на естонското външно министерство се посочва, че включените в списъка лица са участвали или са замесени в сериозни нарушения на човешките права.

Други лица са били обявени за нежелани заради ареста и осъждането на противника на Кремъл Владимир Кара-Мурза, който изтърпява затворническа присъда в Русия.

През април Кара-Мурза, който е представител на руската опозиция, беше осъден на 25 години затвор в наказателна колония със строг режим.

"Патриарх Кирил е един от най-големите поддръжници и защитници на идеологията на Путин", каза естонският външен министър Маргус Цакна, обяснявайки решението.

"Той оправдава и насърчава войната в Украйна", допълни министърът, цитиран от БТА. Главата на Руската православна църква е смятан за ревностен поддръжник на започната от Путин инвазия в Украйна и неведнъж я е защитавал, включително в своите проповеди, посочва ДПА.

През 2022 г. Европейският съюз отстъпи пред позицията на Унгария и руският патриарх Кирил няма да бъде включен в списъците със санкциите. Унгария се е противопоставила на включването на патриарх Кирил в списъците като част от шестия пакет санкции.

„ЕС извадиха лидера на руската православна църква от предложения черен списък, което им позволи да договорят нов кръг от санкции, след като Унгария се противопостави“, съобщиха дипломати.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4738

1

Того

10.06 2023 в 07:23

Добре де, защо една малка Естония може да се държи достойно, а България, която е 2.5 пъти по-голяма от Естония, се навежда пред престъпната държава Руzия?