ЕС оспорва решението на руските власти да не допуснат Навални до президентския вот

OFFNews 26 декември 2017 в 16:25 5173 6

Снимка navalny.com

Решението на Централната избирателна комисия в Русия да не допусне Алексей Навални до участие в изборите за президент догодина хвърля сянка върху политическия плурализъм в страната и поражда съмнения за демократичността на избора. Това се посочва в изявление на говорител на Европейската служба за външна дейност.

Европейският съд по правата на човека е отчел, че Навални не е имал достъп до независимо и честно правосъдие. Обвинения на политическа основа не бива да бъдат използвани срещу участие в политиката. Очакваме руските власти да осигурят равни условия, включително по отношение на президентските избори догодина, пише още в изявлението.

ЕС изразява очакването представители на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа да бъдат поканени за наблюдатели на предстоящите избори за президент на Руската федерация.

Посочва се, че ЕС ще оцени резултата от изборите на основата на заключенията на наблюдателите, както постъпва обичайно.

Руската ЦИК обяви вчера, че не допуска Навални до участие в президентските избори, защото е осъждан - срещу него е издадена условна присъда за злоупотреба с държавни средства.

Неучастието на Алексей Навални в руските президентски избори през март догодина няма да се отрази на тяхната легитимност. Това заяви пред журналисти в Москва днес говорителят на руския президент Дмитрий Песков, който коментира отказа на руската ЦИК да регистрира Навални.

Същевременно Песков каза, че руските власти трябва внимателно да проучат въпроса дали призивите на Навални за бойкот на изборите не нарушават законите.

Асошиейтед прес припомня, че миналата година властите блокираха достъпа до няколко уебсайта, призоваващи за бойкот на изборите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

5

Стефан

27.12 2017 в 10:16

Същите тия, много обичат да плачат, че руснаците се бъркали в изборите им. Макар че, аз не се сещам за нито едно заявление на руска институция, за никои избори. Но те смятат за нормално, да се намесват в руските избори.
Хубав автогол.

12005

3

Stefan Stefanov

26.12 2017 в 17:50

- Много им пука, на братушките за ЕС!

77927

1

El Commandante

26.12 2017 в 17:07

Е сега вече със сигурност ше го допуснат, гаранция....
 
X

Подкастът на OFFNews