ЕС и САЩ обявиха изборите в Донецк и Луганск са незаконни

OFFNews 03 ноември 2014 в 08:45 3524 6

Европейският съюз и САЩ отхвърлиха като незаконни вчерашните президентски и парламентарни избори в отцепилите се части на Източна Украйна.

Според частичните данни, предоставени от местните власти, лидерите на сепаратистите затвърждават властта си с над 70 % от гласовете за Александър Захарченко в Донецк и над 60% на сто за Игор Плотницки в Луганск.

Украинският президент Петро Порошенко нарече вота фарс, проведен под дулата на танковете и картечниците. Той призова Русия да не признава резултатите.

Представител на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун подкрепи позицията на Порошенко, като заяви, че гласуването е сериозно нарушение на Минските договорености за уреждане на конфликта.

Вотът е незаконен и Европейският съюз няма да го признае, категорична беше и ръководителят на външната политика на Съюза Федерика Могерини.

Смятам президентските и парламентарните избори в Донецката и Луганската "народна република" за нова пречка по пътя към мира в Украйна, коментира тя.

Съединените щати предупредиха Русия да не използва изборите, за да изпраща войски и военна техника в отцепилите се части на Украйна.

В първата си реакция на вота руското външно министерство излезе със следното изявление: "Уважаваме волеизявлението на жителите на Югоизтока. Избраните представители получиха мандат за възстановяване на нормалния живот в Донецк и Луганск".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови