ЕС и Япония отказват на САЩ подкрепа за пълна забрана на износа за Русия

OFFNews 25 април 2023 в 13:58 7502 0

знаме

Снимка Архив

Япония се присъедини към ЕС в отказа да се наложи пълна забрана на износа на стоки за Русия.

Европейският съюз и Япония се противопоставят на предложението на САЩ да бъде наложена забрана на износа на стоки, услуги и суровини за Русия като продължение на санкциите, наложени на Москва заради военната инвазия в Украйна, пише "Файненшъл таймс", цитиран от БТА.

Евентуалната забрана на износа за Русия е основна тема на преговорите, които се провеждат в навечерието на срещата на лидерите на страните от Групата на седемте най-развити световни икономики (Г-7) в японския град Хирошима през май, отбелязва британското издание.

В проект на декларация от предстоящата среща на Г-7 се изразява намерение за промяна на сегашния режим на санкции срещу Русия, който включва ограничения, налагани в рамките на различните икономически сектори. Предлага се да бъде наложена пълна забрана на износа за Руската федерация с няколко изключения, свързани с експорта на селскостопански, медицински и други продукти, се казва в документи, с които са се запознали представители на "Файненшъл таймс".

Според двама официални представители предложението за пълна забрана на износа за Русия е направено от администрацията във Вашингтон на фона на нарастващото разочарование в САЩ от настоящата санкционна система, която допуска изключения, благодарение на които Русия има възможност да продължи да внася западни технологии.

Но по време на среща, на която е обсъдена подготовката на форума на Г-7 в Хирошима, представители на Япония и на страните от ЕС са предположили, че подобен ход не би бил възможен, съобщиха запознати с обсъжданията.

"От наша гледна точка подобно предложение е неприложимо", заяви официален представител, пожелал анонимност, който е цитиран от "Файненшъл таймс".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!