Ердоган: За Турция е невъзможно да се откаже от отношения нито с Русия, нито с Украйна

OFFNews 23 февруари 2022 в 15:30 25304 0

За Турция не е възможно да се откаже от отношенията, които поддържа както с Русия, така и Украйна, обяви президентът Реджеп Тайип Ердоган пред турски журналисти на връщане от посещението си в Сенегал и Конго.

Ердоган отмени визитата си в Гвинея-Бисау, която трябваше да бъде третата спирка в африканската обиколка, и се върна в Анкара, за да участва във видеоконферентна среща на лидерите от НАТО по конфликта Русия-Украйна.

"Ние имаме политически, военни и икономически отношения с Русия. В същото време имаме политически, военни и икономически отношения и с Украйна. Ако кажете: "Откажете се от Украйна", ние не можем да го направим, защото развитието на двустранните ни интереси е на много положително ниво. Ако кажете: "Откажете се от Русия", също не е възможно да го направим, тъй като двустранните ни отношения имат многостранни измерения и са в много напреднал стадий и отговарят на интересите на страната ни. Нашата грижа е да предприемем такава стъпка, че да разрешим този проблем без да се отказваме нито от едната, нито от другата страна", изтъкна Ердоган, цитиран от в. "Сьозджю" и БТА.

Турският държавен глава съобщи, че "приятелите в момента установяват контакти за среща с г-н Путин". "Междувременно ще продължим телефонната дипломация с него. Надявам се, че ще постигнем добри резултати", посочи Ердоган.

Вчера в изявление пред турска телевизия той обяви, че за Турция е неприемливо признаването на "независимостта" на Донецк и Луганск от страна на Русия, както и че Турция зачита териториалната цялост на Украйна и призова всички страни да зачитат международното право.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови