Ердоган видя организирана престъпност в изборите за Истанбул

Близка до властта медия прогнозира нов вот на 2 юни

OFFNews 08 април 2019 в 14:09 2567 1

Реджеп Ердоган

Снимка АА

Новоизбраните кметове на Анкара и Истанбул получиха мандатите си за встъпване в длъжност, но вотът в Истанбул не дава мира на президента и лидер на управляващата в Турция партия Реджеп Ердоган. На пресконференция в мегаполиса той обяви, че хората му са установили организирани престъпления в изборния процес и най-вече при преброяването на бюлетините.

Имало записи с телефонни камери и телевизионни разкрития, доказващи извършените нарушения. Президентската Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ поиска ново преброяване на гласовете веднага след изборите, което свали преднината на опозиционния кандидат до малко под 16 000 гласа. Вчера истанбулската й структура огласи намерението си да настоява за ново, повторно преброяване в 38 общини на мегаполиса, а не само на невалидните бюлетини, както и за анулиране на вота в 39-ия избирателен район.

"Никой няма право в Истанбул, където има над 10 милиона избиратели, да си въобразява, че е спечелил изборите с разлика от 13-14 хиляди гласа. Това ще реши Висшият изборен съвет и когато той се произнесе, тогава ще приемем резултата“, заяви Ердоган, цитиран от Анадолската агенция.

Близката до властта журналистка Нагехан Алчъ от „Хабертюрк“ прогнозира нови избори в Истанбул на 2 юни. „Ние сме общество, уморено от избори, но въпреки това ние, жителите на Истанбул, сме готови за още едни избори и те са много вероятни“, казва тя. В днешната си публикация си авторката обяснява, че в двата последни дни на седмицата не е писала нищо, защото имала срещи с видни представители на ПСР и на опозиционната Републиканска народна партия /РНП/, както и с близки до Висшия изборен съвет източници. Искала да разбере безизходицата в Истанбул и да развърже възела й. Така стигнала до извода, че е много възможно изборният съвет да насрочи нов вот за кмет на Голямата Истанбулска община и той да се проведе на 2 юни т.г.

Според нея е твърде вероятно изборният съвет да реши за нови избори и за местен парламент. Тя припомня идентична ситуация от местния вот от 30 март 2014 г. в град Ялова – тогава кандидатът на ПСР спечелил, но след възражението на РНП и последвалото ново преброяване на бюлетините, победата била за опозицията. А после с решение на Висшия изборен съвет били проведени повторни избори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови