Ердоган: Швеция да не чака Турция да я пусне в НАТО!

OFFNews 24 януари 2023 в 10:18 1701 1

Реджеп Ердоган

Снимка БТА/АП

Реджеп Ердоган

Швеция не трябва да очаква Турция да подкрепи кандидатурата ѝ за членство в НАТО, заяви турският президент Реджеп Таип Ердоган в понеделник, дни след като копие на Корана беше изгорено по време на протест в Стокхолм, предаде Би Би Си. Швеция подаде молба за присъединяване към НАТО след нахлуването на Русия в Украйна, но се нуждае от одобрението на Турция, която вече е член на организацията.

Протест в Швеция, на който бе окачено чучело на Ердоган и изгорен Коранът, обаче стана повод за бурната реакция на турския президент. Проведе го Расмус Палудан, лидер на датската крайнодясна „Страм Курс“ („Твърда линия“).

"Швеция не бива да очаква подкрепа от нас за НАТО - каза Ердоган в отговор. - Ясно е, че тези, които причиниха такъв позор пред посолството на нашата страна, вече не могат да очакват благосклонност от нас по отношение на кандидатурата си." За завършилия училище за имами Ердоган извършеното е богохулство, което не трябва да се защитава със свободата на словото.

Шведските власти също разкритикуваха протеста. "В Швеция има голяма свобода на изразяване, но това не означава, че шведското правителство или аз самият подкрепяме изразените мнения", заяви външният министър Тобиас Билстрьом в събота. Той избегна директния отговор на думите на Ердоган с аргумента, че първо иска да чуе какво точно е казал турският президент. "Швеция ще спазва споразумението, което съществува между Швеция, Финландия и Турция по отношение на членството ни в НАТО", добави той.

Швеция и Финландия подадоха молба за присъединяване към НАТО след нахлуването на Русия в Украйна, но неотдавнашните протести засилиха напрежението.

Отношение по случая с протеста взе и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Свободата на изразяване е "ценна стока" в страните от НАТО и че тези действия, макар и неуместни, не са "автоматично незаконни", посочи той.

По същото време Анадолската агенция проведе свое проучване в Туитър, резултатите от което днес цитира БТА. Макар и непредставително, 92,5% от взелите отношение казват НЕ на одобрение от Турция за кандидатурата на Швеция за присъединяване към НАТО. Гласували са 50 155 души за 24 часа. Въпросът бе "Смятате ли, че Турция трябва да подкрепи кандидатурата на Швеция за присъединяване към НАТО?".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews