Ердоган посъветвал Путин да прекрати войната в Украйна

OFFNews 11 декември 2022 в 16:52 6494 8

Ердоган

Снимка БТА/АП

Реджеп Ердоган

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е провел днес телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин, в който го призовал да прекрати войната срещу Украйна възможно най-скоро, както и да разреши проблема с кюрдите в Сирия, съобщи Би Би Си.

По време на разговора са били обсъдени турско-руските отношения, особено в областта на енергетиката, както и регионални въпроси, включително зърнения коридор и борбата с тероризма, съобщи пресслужбата на Кремъл.

Руски информационни агенции твърдят, че Путин е заявил, че Русия изисква премахване на пречките пред доставките на руски селскостопански продукти и торове за нуждаещите се страни.

Според Анадолската агенция Ердоган е изтъкнал, че със съвместни усилия вече са доставени над 13 милиона тона зърно на нуждаещите се. Той казал, че вече може да се започне работа по износа на други хранителни продукти и постепенно на други стоки в рамките на зърнения коридор.

"По време на разговора президентът Ердоган изрази искреното си желание руско-украинската война да бъде прекратена възможно най-скоро", цитира Ройтерс пресслужбата на турския лидер.

Наред с други неща, Ердоган казал на Путин, че както е записано в споразумението от Сочи през 2019 г. "категорично трябва да изчисти" турско-сирийската граница на дълбочина от поне 30 км от подразделения на забранената в страната Кюрдска работническа партия.

Според AFP Ердоган обвинява Русия, която е ключов участник в сирийския конфликт, че не спазва споразумението.

В прессъобщение на Кремъл се казва, че министерствата на отбраната и на външните работи на двете страни "ще продължат да поддържат тесни контакти по този въпрос".

Твърди се, че Путин и Ердоган са обсъдили и създаването на регионален газов хъб в Турция след неотдавнашното посещение в страната на ръководителя на "Газпром" Алексей Милер, който също се срещна с турския лидер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

210

7

Merc

11.12 2022 в 19:49

В секса между Султана и Джуджака от Кремъл , Джуджака винаги е от страната на булката... Хахахахха.

210

6

Merc

11.12 2022 в 19:47

Евроалкохолик :

WELCOME TO UKRAINE , СУКА !!!

2099

4

Mateevk

11.12 2022 в 18:41

Когато аз кажа на Путин, че имам искрено желание да се разкара от Украйна, това си остава само мое искрено желание, но когато такова искрено желание да спре войната изкажат Си или Ердоган, това си е направо съвет!

345

2

Джендо Джедев

11.12 2022 в 17:56

Щом и султанът се мръщи на кретениите на кролика... :D
 
X

Подкастът на OFFNews