Ердоган и Меркел откриха Турско-германски университет в Истанбул

OFFNews 24 януари 2020 в 16:50 2026 0

Снимка АА

Германският канцлер Ангела Меркел е на работна визита в Турция и заедно с президента Реджеп Ердоган откриха новия Турско-германски университет в Истанбул.

В словото си пред участниците в церемонията турският лидер акцентира повече на ситуацията в Либия и по-малко на образованието. „Ако в близко време обстановката в Либия не се стабилизира, то хаосът в тази страна ще обхване Средиземноморския регион. Не трябва да допуснем терористичните групировки да се установят в Либия, това се отнася и към Ислямска държава, и Ал Кайда, и различните наемници. За това на първо място е необходимо да се активизира политическият процес“, заяви Ердоган, цитиран от Анадолската агенция.

Той подчерта, че Турция ще продължи да оказва решителна подкрепа за инициативите по прекратяването на кръвопролитията и осигуряването на мира в Либия, каквато позиция зае Анкара и на международната конференция в Берлин.

„Мирният план за Либия е важна стъпка към възстановяването на политическата стабилност в тази страна. Неговият успех зависи от конкретните стъпки по реализирането на приетите решения“, допълни президентът. Той отново говори за провокационните действия на поддръжниците на Халифа Хафтар, нарушаващи режима на примирието в Либия и призова световната общност да сложи край на опитите за по-нататъшна дестабилизация в страната.

„Анкара се надява, че световната общност няма да повтори в Либия грешките, допуснати в Сирия. Главната цел на Турция е да сложи край на кризата, която отне живота на 2 400 души, а ранените са над 7 500 либийци“, посочи Ердоган.

Към края на словото си президентът заяви, че броят на висшите учебни заведения през последните десетилетия е увеличен от 73 на 207, а от 1,6 млн. студенти в миналото те вече са 8 млн.. Чуждестранните студенти в Турция наброяват 172 000 души.

Ангела Меркел отбеляза, че Турско-германският университет е най-добрият показател за сътрудничеството между Берлин и Анкара и е символ на партньорството. Според нея диалогът на гражданското общество чрез образованието има огромно значение за политиката и междудържавните отношения.

Тя даде висока оценка на усилията на Турция по проблема с бежанците. „Турция оказва помощ на милиони сирийски бежанци. Тези усилия заслужават нашата благодарност“, посочи Меркел.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови