Ердоган даде зелена светлина за членството на Финландия в НАТО

OFFNews 17 март 2023 в 19:15 2289 1

Архив

Снимка Getty Images

Реджеп Тайип Ердоган, президент на Турция

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи днес, че Анкара ще започне процеса на ратификация в турския парламент на молбата на Финландия за членство в НАТО, предаде БТА.

"Вярвам, че с членството на Финландия НАТО ще стане още по-силна и ще играе активна роля в поддържането на глобалната сигурност и стабилност", каза още Ердоган.

По думите му Анкара да ратифицира кандидатурата на Финландия до изборите в Турция на 14 май.

По-рано днес се проведе среща на Ердоган и финландския президент Саули Нинистьо. Новината оправда прогнозите, че Финландия вероятно ще изпревари Швеция по пътя ѝ към Алианса.

"Ще продължим разговорите си с Швеция въз основа на принципите на алианса и подхода ни към борбата с тероризма. Начинът, по който ще продължи процесът, ще бъде пряко свързан с конкретните стъпки", които Швеция ще предприеме, добави Ердоган.

Двайсет и осем страни-членки на НАТО вече одобриха кандидатурата на Финландия за членство. Унгария е втората страна след Турция, която все още не е ратифицирала присъединяването на Финландия. Унгарското правителство обаче съобщи, че този въпрос ще бъде гласуван от парламента в Будапеща след 10 дни - на 27 март.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови