Еквадор призна за ограничения достъп до интернет на Асандж

OFFNews 19 октомври 2016 в 11:31 5296 6

Джулиан Асандж

Снимка EPA

Джулиан Асандж

Република Еквадор призна, че е ограничила частично достъпа до интернет на основателя на WikiLeaks Джулиан Асандж, който живее в посолството на страната в Лондон. Признанието дойде днес, след като в неделя вечерта от сайта потвърдиха слуховете, че достъпът на австралийския предприемач до световната мрежа е бил спрян.

Причината са публикации в WikiLeaks, свързани с президентските избори в САЩ, става ясно от съобщение на Министерството на външните работи. В публикуваното на испански език съобщение се подчертава, че тези материали биха могли да окажат влияние върху изборния процес в САЩ и че Еквадор не иска да се меси в него по никакъв начин. От правителството допълват, че решението им не е следствие на натиск отвън.

В същото време, САЩ отрекоха обвиненията на WikiLeaks, че са поискали Еквадор да спре публикациите за кандидат-президента Хилари Клинтън. Напоследък сайтът публикува материали от кампанията на Клинтън, включително писма от хакнатата електронна поща на ръководещия предизборната кампания на Клинтън Джон Подеста. Едно от тях съдържа информация за реч на Клинтън пред банката Goldman Sachs, която нейният щаб дълго време отказваше да публикува. Според един от имейлите тя е казала, че иска тайно да се намеси в случващото се в Сирия. Изтеклите имейли показват и "закачки" с високопоставени банкови служители, което увеличава притесненията, че кандидатът на Демократите се чувства твърде уютно на "Уол Стрийт".

От щаба на Клинтън внушават, че извършването на кибер атаките е дирижирано от руски хакери, чиято цел е да подкопават демократичните процеси в САЩ. Екипът на Клинтън нито потвърждава, нито отрича автентичността на имейлите, но има индикации, че те са фалшиви.

Асандж получи убежище в посолството на Еквадор в британската столица през 2012 г., за да избегне екстрадиция в Швеция по обвинения в изнасилване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12142

6

ad a

19.10 2016 в 15:53

Това е малко смешно. Всичко е част от изборния процес.

Иначе изборите са предрешени отдавна, това го видяхме на предварителните на демократите.