Еквадор спря достъпа на Асандж до интернет

OFFNews 18 октомври 2016 в 10:12 8767 3

Еквадор спря достъпа до интернет на Асандж

Правителството в Еквадор е прекъснало достъпа до интернет на Джулиан Асандж. Информацията беше потвърдена от Уикилийкс (Wikileaks), след като няколко дни имаше спекулации около три необясними публикации на организацията в Туитър, в една от които се споменава името на държавния секретар Джон Кери. Сред версиите за тях беше и тази за вероятната смърт на основателя на Уикилийкс Джулиан Асандж.

От организацията заявиха, че са задействали план за извънредни ситуации. 

Основателят на Уикилийкс живее в посолството на Еквадор в Лондон от 2012 година. Той получи убежище там, след като британски съд разпореди да бъде екстрадиран в Швеция, където е обвинен в изнасилване. Асандж се опасява, че Швеция би го пратила в САЩ, където може да бъде съден за изтичането на класифицирана информация.

Уикилийкс публикува имейли на Демократическата партия в момент, в който САЩ обвини Русия в поредица от кибератаки. Асандж отрече да има връзка с Русия, но отказва да разкрие източниците на Уикилийкс.

We can confirm Ecuador cut off Assange's internet access Saturday, 5pm GMT, shortly after publication of Clinton's Goldman Sachs speechs.

В събота, след като от организацията намекнаха за спрения достъп до интернет, в профила ѝ в Туитър се появиха три кодирани публикации. Това подсили спекулациите, че Асандж е мъртъв. Публикациите бяха интерпретирани като кодове до информация с висока степен на секретност, които се активират в случай на смъртта на основателя на Уикилийкс. Друга интерпретация на туийтовете беше свързана с името на Джон Кери. Според нея следващите разкрития ще са свързани именно с държавния секретар на САЩ. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10538

3

Black Hex

18.10 2016 в 11:19

Истината винаги е имало много подръжници. Ще има такива и след убийството на Асандж. Целият свят вече се досеща що за отрепки управляват сащ.

15614

1

OTBPAT

18.10 2016 в 10:42

Да чакаме сензация?