Асандж поиска свободата си от Великобритания и Швеция

OFFNews 06 февруари 2016 в 13:42 5282 2

Основателят на WikiLeaks Джулиан Асандж призова Швеция и Великобритания да го оставят да напусне свободно посолството на Еквадор в Лондон след решението на експертната комисия към ООН, според която неговото задържане е било незаконно, заради което австралийският гражданин би трябвало да бъде компенсиран.

Асандж, който разгневи САЩ като публикува стотици секретни документи, се укрива в посолството от юни 2012 година, за да избегне съдебно преследване в Швеция по обвинение в изнасилване.

Асандж подаде молба до комисията с искане да бъде обявен за политически затворник. В петък тя обяви, че Джулиан Асандж е политически бежанец и правата му са били нарушени. След обявяване на решението британската полиция обяви, че ако Асандж напусне посолството, ще бъде задържан. Великобритания вероятно ще обжалва решението на комисията.

Асандж обяви преди това, че ще се предаде на британската полиция, ако комисията отсъди, че той е бил задържан справедливо.

Създателят на „Уикилийкс“ потърси убежище в посолството на Еквадор в Лондон през 2012 г., след като Швеция му повдигна обвинения в изнасилване и поиска Великобритания да го екстрадира.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!