Една сватба не променя отношението ни към Русия, обяви австрийският канцлер

OFFNews 22 август 2018 в 17:12 2917 0

Снимка Reuters

Австрия споделя напълно позицията на ЕС по отношение на Русия въпреки визитата на руския президент Владимир Путин през уикенда, когато той беше гост на сватбата на австрийската външна министърка Карин Кнайсъл, обяви австрийският канцлер Себастиан Курц, цитиран от Ройтерс и БТА.

На сватбата Кнайсъл танцува с Путин и завърши танца с реверанс, което породи критики в някои местни медии, според които с поведението си тя подкопава политиката на ЕС към Русия.

ЕС наложи санкции на Русия след анексията на Крим през 2014 г. Отношенията между Москва и ЕС се обтегнаха и поради други причини.

"Нашата позиция в Европа не се променила заради една сватба. Нашата външна политика към Русия е ясна. Ние помагаме за формиране на решенията на ЕС и ги спазваме, каза Курц, чиято страна е ротационен председател на ЕС до края на годината.

Курц е начело на управляваща коалиция, в която влиза крайнодясната Австрийска партия на свободата. Когато стана канцлер, той прехвърли някои отдели, които отговаряха за европейските въпроси, от външното министерство в своята канцелария, за да успокои по този начин страните членки, че ще ще води проевропейска политика.

Курц каза също, че се надява на подобряване на връзките на ЕС с Русия чрез по-интензивен диалог.

Като ротационен председател на ЕС от Австрия се очаква да говори от името на 28-те страни членки. Но за разлика от повечето европейски страни, тя не изгони руски дипломати след отравянето на бившия руски двоен таен агент Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия във Великобритания през март. Великобритания и нейните съюзници обвиниха за отравянето Русия, а тя отрече да е замесена.

Курц каза, че е обсъдил с Путин връзките между ЕС и Русия и други въпроси по време на кратката му визита в Австрия през уикенда, но не навлезе в подробности.

Кнайсъл, която бе предложена за външен министър от Австрийската партия на свободата, макар да не е неин член, покани Путин на сватбата си, когато той посети Австрия през юни. Тази седмица тя е във ваканция и не е коментирала медийните реакции на идването на Путин на сватбата й.

Според лидера на Австрийската партия на свободата и вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе визитата на руския лидер е била израз на неговото уважение към Австрия. Партията на Щрахе има споразумение за сътрудничество с партията на Путин "Единна Русия".

"Това е нещо положително и аз мисля, че много австрийци споделят този възглед", каза днес Щрахе за визитата на Путин и призова за прекратяване на европейските санкции срещу Русия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови