Един убит и двама ранени при нападение в Париж. Арестуваният се клел във вярност на Ислямска държава

OFFNews 04 декември 2023 в 09:59 1721 1

Снимка БТА/АП

Германец загина, а други двама, включително британец, са ранени при нападение с нож и чук на улица в центъра на Париж, предаде Би Би Си. 

Атаката е извършена близо до Айфеловата кула малко преди 21:00 часа местно време в събота. Във видео от атаката става ясно, че заподозреният е поразен с с електрошок от полицията и арестуван.

Задържаният е 26-годишен французин. Започнато е разследване от прокурорите за борба с тероризма.

Френските власти съобщиха, че заподозреният се е заклел във вярност на групировката "Ислямска държава" (ИД).

Говорейки на арабски във видеото, 26-годишният Арман Ражабпур-Мияндоаб, заявява "подкрепата си за джихадистите, действащи в различни зони".

Видеоклипът е публикуван в неговия акаунт в "Екс", открит в началото на октомври и съдържащ множество публикации за "Хамас", Газа и Палестина като цяло.

Майката на ислямиста е изразила в края на октомври пред властите безпокойство от поведението на сина си. Тя казала, че се притеснява за сина си, който се "затваря в себе си". Арман бил регистриран като радикализиран ислямист, след като е бил осъден на пет години затвор за престъпен заговор за подготвяне на терористичен акт - заради планирането на акт на насилие в бизнес района "Дефанс" в западната част на Париж.

Родителите на 26-годишния мъж са иранци. Мъжът приел исляма на 18 години. Година по-късно е арестуван за опит да се присъедини към "Ислямска държава".

Полицията заяви, че арестуваният Арман Р. е трябвало да бъде лекуван в психиатрия. 

Мъжът е бил наблюдаван за предполагаем екстремизъм. Трима негови близки, включително членове на семейството му, са задържани за разпит.

Жертвата, убита при нападението в събота вечерта, е германска туристка, която е работила като медицинска сестра.

Министърът на вътрешните работи на Франция Жералд Дарманен обясни, че жертвата е била със съпругата си, когато са нападнати. Заради намесата на таксиметров шофьор заподозреният избягал през близкия мост над река Сена.

След като преминал на северния бряг на реката, Арман нападнал още двама души - французин на около 60 години и 66-годишен британски турист, който бил ударен в окото с чук.

Видео, публикувано онлайн, показва момента, в който заподозреният е задържан от полицаи недалеч от мястото на атаката.

Двамата ранени са в стабилно състояние. 

26-годишният мъж крещял "Аллах Акбар" ("Бог е най-велик") по време на нападенията. След като е задържан, казал на полицията, че е разстроен, защото "толкова много мюсюлмани умират в Афганистан и в Палестина".

Според заподозрения Франция е съучастник в смъртта на палестинци в Газа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

1

Зла свекърва

04.12 2023 в 13:43

Този ирански французин дали е реагирал подобаващо, когато аятолахът и религиозната полиция в Иран стреляха срещу невинни протестиращи на улицата?

Или може би е протестирал подобаващо, когато терористи от Газа нападнаха еврейски семейства в леглата им и ги избиха?

Или може би е протестирал подобаващо, когато терористи от Газа нападнаха младежи, които се бяха събрали на музикален фестивал?

Или може би е протестирал подобаващо, когато Русия бомбардира наред сирийци в Алепо?

Или може би е протестирал подобаващо, когато сомалийски ислямисти нападнаха студенти в кенийски университет и избиха десетки хора?

Или може би е протестирал подобаващо, когато нигерийски ислямисти нападнаха християнски села в Нигерия и отвлякоха над двеста момичета?

Много са му избирателни "протестите" на този французин от ирански произход.

Съд и присъда за измяна срещу ценностите на Френската Република и изпълнение на смъртно наказание.

 
X

Да помогнем на украинските деца!