„Гласът” на ИДИЛ за атентатите в Париж е французин, приятел на убийци и стар познат на полицията

OFFNews 18 ноември 2015 в 11:05 5398 1

Терорист

Снимка „Танданс Уест”

Фабиен Клен (вляво) и брат му Жан-Мишел. Кадър от видео, запазено сред доказателствата в делото от 2009 г.

Джихадистът, поел от името на „Ислямска държава” отговорността за атентатите в Париж, е французин, живял до неотдавна в град Алансон, в Нормандия, съобщи снощи френското регионално радио „Танданс Уест”.

Експерти на френските спецслужби са идентифицирали гласа на Фабиен Клен във видеото от 5 минути и половина, разпространено в Интернет. Текстът в него е прочетен на френски език.

Клен, с псевдоним „Оскар” или „Омар”, е 37-годишен, от Тулуза, в Южна Франция. Но по произход е от Реюнион, френска островна територия в Индийския океан, бивша колония.

Той е бил близък с Мохамед Мерах, терорист от френско-алжирски произход, наречен „убиецът със скутер (мотопед)”. През март 2012-а 23-годишният Мерах в три нападения застрелва седем души (включително три деца от еврейско училище) от Тулуза и Монтобан и ранява шестима. Малко след това е убит при опит да бъде арестуван.

През юли 2009-а Фабиен Клен е осъден на пет години затвор за това, че е организирал и поддържал мрежа за изпращане на джихадисти към Ирак. Освободен е предсрочно – от затвора излиза през август 2012 година, обаче му забраняват всякакъв престой в 22 департамента в южна Франция. Именно тогава той се е установил в Нормандия.

«Танданс Уест» откри, че се е заселил в Алансон, без съмнение, защото на два пъти е живял там с родителите си и брат си. Според в. „Уест Франс” в този град той е завършил гимназия и се е оженил, а после заминал за Тулуза заедно с жена си – също радикална ислямистка.

В Алансон, на новия си домашен адрес той на 5 февруари 2013 г. е регистрирал дребен бизнес с продажба на книги.

Но миналата година е заминал за Сирия, за да се включи в ИДИЛ, заедно с други ислямисти от Тулуза. Фабиен Клен запазва обаче връзките си във Франция и се смята, че именно той е «вдъхновител» на неуспял по чиста случайност атентат във Вилжуиф, недалеч от Париж.

Според замисъла през април т.г. младият алжирец Сид Ахмед Гхлам е трябвало да открие огън с „Калашников” в препълнена църква в града. Освен автомата в колата му, полицията откри още три „Калашника” в неговото жилище. Съдебното дело против 24-годишния ислямист още продължава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови