Досегашният финансов министър на Румъния е вероятният нов премиер

OFFNews 22 декември 2020 в 21:00 2255 0

Президентът на Румъния Клаус Йоханис номинира за премиер досегашния финансов министър Флорин Къцу от Национално-либералната партия, предаде БТА. 

Президентът проведе днес втори кръг консултации с парламентарните партии за съставяне на правителство, които бяха бойкотирани от Социалдемократическата партия.

На 6 декември СДП спечели най-много гласове на изборите, но обяви, че ще бъде в опозиция. Румънският премиер тогава Лудовик Орбан обяви, че подава оставка, след като партията му Национално-либерална партия остана втора на парламентарните избори. 

Снощи дясно-центристката НЛП подписа споразумение със Съюз за спасение на Румъния - партия ПЛЮС (ССР-ПЛЮС) и Демократичния съюз на унгарците в Румъния (ДСУР) за коалиционно управление.

"Готов съм да поема управлението в този труден за Румъния момент. Ще продължим това, което сме започнали тази година и, разбира се, имаме в управленската програма редица важни мерки за румънците в предстоящия период. Утре вечер се захващаме за работа", заяви Къцу след консултациите.

Според телевизия Диджи 24 лидерите на коалицията искат парламентарният вот за встъпване в длъжност на новото правителство да се състои утре вечер, а първото заседание на новото правителство - веднага след това.

48-годишният Флорин Къцу е завършил бакалавърска степен по икономика в колежа "Гринел" в щата Айова, САЩ. След това - магистърска и докторска степен в Държавния университет в Айова. Работил е в Националната банка на Нова Зеландия, в Европейската банка за възстановяване и развитие и в румънския клон на ING Bank.

След парламентарните избори през 2016 г. влиза в парламента като сенатор от НЛП, а от ноември 2019 г. е министър на финансите в правителството на Лудовик Орбан.

"Гарантирам, че ще направя всичко възможно да имаме стабилно и трайно правителство. Ролята на това управление е Румъния да мине възможно най-бързо през здравната криза и да изправим страната на здрави крака", заяви Къцу след обявяването на номинацията му.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови