Румънският премиер подаде оставка след загуба на изборите

OFFNews 07 декември 2020 в 20:30 1942 0

Румънският премиер Лудовик Орбан обяви, че подава оставка, след като вчера неговата Национално-либерална партия остана втора на парламентарните избори, предаде БТА

НЛП бе изпреварена с близо 5% от опозиционната Социалдемократическата партия. 

"Не се вкопчвам в премиерския пост, не поставям никакви условия. Направих всичко, което беше в рамките на човешките сили. Тръгвам си със съзнанието за изпълнен дълг", заяви Орбан.

Той отбеляза, че по време на мандата му от година и един месец Румъния, както и целият свят, се е сблъскала с изключително труден период и с безпрецедентна криза.

"Преговорите, които предстоят, трябва да доведат до десноцентристко правителство", посочи още Орбан и изрази увереност, че "НЛП ще може да предложи достоен кандидат за премиер".

По-рано днес Орбан проведе разговор с президента Клаус Йоханис, който според политически източници му е казал, че няма да бъде номиниран за премиерския пост в преговорите за бъдещото правителство.

Орбан ще си остане лидер на НЛП и ще участва в консултациите с президента са съставяне на новия кабинет.

Той посочи, че временно премиерският пост ще бъде поет от друг представител на правителството. Очаква се това да бъде вицепремиерът Ралука Туркан. 

Според неокончателни резултати СДП печели около 30% от гласовете, а НЛП - около 25%. На трето място с около 15% е реформисткият Съюз за спасение на Румъния-ПЛЮС.

Президентът Клаус Йоханис, който определя номинацията за премиер след консултации с парламентарните партии, заяви, че няма ясен победител на изборите. Той допълни, че десноцентристките партии имат над 50% заедно, което означава, че СДП ще остане извън управлението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови