Доналд Тръмп сред 10-те най-сериозни глобални заплахи

OFFNews 17 март 2016 в 11:10 5096 16

Аналитичното звено на сп. Economist, The Economist Intelligence Unit (EIU), поставя заемането на президентския пост на САЩ от Доналд Тръмп сред десетте най-сериозни световни заплахи.

Изследователите са оценили риска от отделни събития по скала от 1 до 25. "Доналд Тръмп печели президентските избори в САЩ" се намира на шесто място в класацията с оценка 12, също като "Увеличаваща се заплаха от джихадистки тероризъм дестабилизира глобалната икономика". 

Според EIU евентуална победа на Тръмп ще доведе до разклащане на световната икономика, както и до опасност за политиката и сигурността на Щатите. Ще бъдат дестабилизирани вътрешната и външна политика на страната.

"Той е изключително негативно настроен спрямо свободната търговия, особено Северноамериканското споразумение за свободна търговия, и неведнъж е наричал Китай "манипулатор на валута", казват анализаторите. В комбинация с крайните му изказвания по адрес на Мексико, това може да доведе до рязка търговска война, предупреждават те.

Като друг проблем, който Тръмп може да породи, EIU посочват засилено включване на нови бойци в джихадистки групировки. Причините са военната нагласа на републиканеца към Близкия изток и вече предложената от него забрана за допускане на мюсюлмани на американска територия. 

На първо място списъка на рискови събития е поставено забавянето на китайската икономика, следвано от руските действия в Сирия и Украйна и създадената от тях възможност за нова Студена война. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!