Докладът "Чилкот": Британската намеса в Ирак е базирана на грешна информация и тайни уговорки

OFFNews 06 юли 2016 в 16:28 7156 13

Британската намеса в Ирак е била базирана на погрешни сведения от разузнаването, разкрива доклад за участието на кралството във военния конфликт. 

Продължилото 7 години разследване заключва, че премиерът Тони Блеър е разчитал на невярна информация и е имал тайно споразумение с американския президент Джордж Буш 8 месеца преди началото на конфликта.

"Ще бъда с теб каквото и да стане", казва Блеър на Буш-младши в писмо от 28 юли 2002 г.  Британският премиер предупреждава републиканецът, че планирането на военната интервенция ще е изключително трудно:

"Това не е Косово. Това не е Афганистан. Дори не е Войната в Персийския залив", пише британецът, който отбелязва колко важно е да бъде свален Саддам Хюсейн и се наема главно с политическия аспект на войната.

Докладът по ръководеното от Джон Чилкот разследване се състои от 12 тома и е три пъти по-дълъг от Библията. Той не посочва, че въвличането на Великобритания във войната е нелегално, което разочарова някои от опонентите на бившия премиер. 

"Въпреки това заключихме,  че обстоятелствата, при които е решено, че има законово основание за военно действие, са били далеч от задоволително", коментира Чилкот. 

"Ще поема пълна отговорност за всякакви грешки без изключение или оправдания", категоричен е Тони Блеър.

"Независимо дали хората се съгласяват с решението ми  за военни действие срещу Саддам Хюсейн или не, аз ги взех в с добри намерения и вярвайки, че е в интерес на държавата", коментира Блеър. Лейбъристът се надява докладът да го оправдае от обвиненията на близките на някои от 179-те британски войници, загинали в конфликта. 

Докладът трябва да сложи край на обвиненията за злонамереност, лъжи и заблуда, твърди Блеър.

Великобритания не може да върне времето назад, но може да вземе поука и да действа на базата на наученото, заяви пред парламента премиерът Дейвид Камерън. 




  


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20699

12

Новак

07.07 2016 в 10:50

Чесън, разбирам темата на коментара ти - преди време говорехме/ писахме за ценности. Но пак в тази връзка - едни ценности се прокламират, а се прави коренно противоположното. Как се връзва "преувеличението" с ценностите за честни отношения и откритост при взимане на решения?

20699

10

Новак

07.07 2016 в 07:25

"The long-awaited report said ex-Prime Minister Tony Blair had overstated the threat posed by Saddam Hussein - and military action was not a last resort."
"Sir John Chilcot - chairman of the the UK's Iraq War inquiry - concluded Mr Blair had sent ill-prepared troops into battle and had "wholly inadequate" plans for the aftermath."
Сякаш е малко по-различно от "грешна информация и тайни уговорки". Все пак има разлика между "да си подведен" и "да преувеличиш". Най-малкото защото едното е страдателен, а другото деятелен залог.
Това "преувеличаване" костваше и коства хиляди убити почти в цял свят. Сигурно трябва да си доста малоумен, за да не се замислиш, че зад това стоят петролни и военни лобита. И дали някой вярва (изключая чесъна) на думите на Чейни, че сега светът без Садам е по-добро място за живеене?
Чудя се (не много) такива статии волно или неволно ли манипулират хората.
Чесън, и аз да попитам - какво общо има Русия специално с цялата тази кървава каша?

63994

8

Red or Dead

06.07 2016 в 21:57


Вероятният кандидат на републиканците на президентските избори в САЩ през ноември Доналд Тръмп отново похвали покойния иракски диктатор Саддам Хюсеин, определяйки го като убиец на терористи, предаде Асошиейтед прес.

"Саддам Хюсеин беше лошо момче, нали така?... Знаете ли обаче, че той направи нещо добро? Той убиваше терористи. Правеше го толкова добре... А не им четеше правата", заяви Тръмп в Северна Каролина във вторник.

Същия ден в този щат президентът Барак Обама се включи за първи път в предизборна проява на кандидата на своята Демократическа партия на изборите Хилари Клинтън.

Тръмп заяви веднъж, че светът "100 процента щеше да е по-добър", ако диктатори като Саддам Хюсеин и Муамар Кадафи още бяха на власт, съответно в Ирак и Либия, отбелязва АП.

Вероятният републикански кандидат-президент не пропусна да нападне своята съперничка демократка заради спорната практика да използва частен сървър, за да изпраща и получава имейли, когато е била държавен секретар на САЩ.

77927

7

El Commandante

06.07 2016 в 18:00

"Дали подобен доклад би могъл да излезе някога в Русия?"

Честито!
Печелите наградата за Най-Дебилен Аргумент за деня!

По темата-Тони Блеър и Дж.У.Буш са военнопрестъпници и убийци, виновни за смъртта на над половин милион иракски мъже, жени и деца.
Виновни за всички жертви на Ислямска държава.

Ще горят в ада вечно, за тях интересното тепърва започва.

Анатема, уроди мръсни!

25665

4

Victimized

06.07 2016 в 17:10

Пак Русия , чесън , разнообрази малко ве човек .
А за Буш и Блеър се знае отдавна , жалко е , че такива доклади излизат толкова навреме . Все пак те си направиха парите и си прокараха петролните лобита , отделно вследствие на тези войни сега Европа е залята с хора останали без държави .
Обама и той мина тънко като си призна за Либия , и така разграждат общата вина , изглеждат по-добре в очите на хората ,но истината е , че заедно , дружно и методично разсипаха Близкия Изток , и създадоха радикалния ислям . Вината на Русия в случая е единствено , че са супер сила и са имали влияние в региона , заради което е и бесния отпор на САЩ и съюзниците им , наливането на средства , оръжия , подривни действия , свалянето на режими . А чесъна нека си говори , тя картинката не може да бъде по ясна ....