Доклад: Ислямска държава убива и с български оръжия

OFFNews Последна промяна на 15 декември 2017 в 07:51 4152 5

Оръжия, осигурени от САЩ и Саудитска Арабия за сирийската опозиция често свършват в ръцете на терористичната групировка Ислямска държава, предаде Ройтерс, позовавайки се на организацията за контрол на оръжията Си Ей Ар (CAR).

Повечето оръжия на ИД са плячкосани от иракската или сирийската армия, но някои първоначално са били предназначени от други страни, най-вече САЩ и Саудитска Арабия, за опозиционните групи, сражаващи се с президента Башар Асад, посочва Си Ей Ар.

Организацията е документирала поне 12 случая на оръжия, купени от САЩ, които се оказват в ръцете на джихадистите - превзети на бойното поле или придобити чрез променливите алианси в сирийската опозиция.

Много от тези единици след това се оказват в Ирак. В един от случаите бойците на джихадистите в Ирак само за два месеца са сложили ръка на насочвана противотанкова ракета, която САЩ са купили от европейска страна и са предали на сирийска опозиционна група. Всички тези оръжия са произведени от европейски държави и в повечето случаи САЩ са нарушили договорни клаузи, забраняващи трансфери, предавайки ги на въоръжени групи в Сирия.

Си Ей Ар е проследила множество единици, използвани от ИД до износа им от България за Саудитска Арабия, което също попада в обхвата на клаузи, забраняващи трансферите, които би трябвало да попречат на доставките им за воюващите в Сирия страни.

Близо 90 процента от оръжията и амунициите, използвани от ИД в Сирия и Ирак, са произведени в Китай, Русия и източноевропейски страни, като само износът на Китай и Русия е над 50 процента, посочва организацията, цитирана от БТА.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21765

5

Victimized

15.12 2017 в 13:35

Тези неща ги говорим откакто започна войната в Сирия.
ЦРУ няма как да продават директно американско оръжие на " умерената опозиция " предпочитат да е оръжие от бившия съветски блок, като ползва васалните си държави за тази цел. Където държавния контрол е никакъв, понеже на власт са престъпници които ходят редовно до САЩ на семинариики и консултации. Цвъки редовно се хвали.
А нашите евроатлантици не харесват Бибитко и компания, но пък не искат да признаят че западните им господари си ги харесват и им помагат да разграбват държавата ни.
Предпочитат да обвиняват комунизма, нищо че сме 30 години в бесния капиталистически фашизъм/ пакетиран демократична опаковка...

9214

4

XR4

15.12 2017 в 10:53

И? Тая статия какво точно трябва да ни каже?

25535

3

Izalina

15.12 2017 в 09:55

Пореден.
Не е новина.

7671

2

Hissarion

15.12 2017 в 09:51

Китайските и руските оръжия обаче са плячкосани от ИД, а нашите са им подарени. Има сериозна разлика.