Дипломатически скандал между Израел и Полша заради имоти от времето на Втората световна война

OFFNews 28 юни 2021 в 16:52 1828 1

Снимка pixabay

Израел привика посланика на Полша в неделя, за да изрази "дълбокото си разочарование" от полски законопроект, който може да затрудни евреите да възстановят имуществото си, конфискувано от нацистките окупатори в страната по време на Втората световна война и след това стопанисвано от следвоенните комунистически управляващи.

Долната камара на парламента на Полша одобри в четвъртък законопроект, с който се въвежда давност по исковете за реституция на собственост, а това предизвика яростен отговор от израелския външен министър Яир Лапид, който го определи като "позор".

В изявление на израелското външно министерство се казва, че законът може да засегне до 90% от исканията за възстановяване на собственост от оцелелите от Холокоста и техните потомци.

"Това не е исторически дебат за отговорността за Холокоста, а морален дълг на Полша към онези, които са нейни граждани и чиято собственост е ограбена по време на Холокоста и при комунистическия режим," се казва в изявлението.

Полското външно министерство на свой ред привика посланика на Израел на среща във Варшава в понеделник, заяви заместник-министърът на външните работи Павел Яблонски.

Почти всички полски евреи, около три милиона души, са избити по време на Холокоста. Бившите собственици на имоти и техните потомци водят кампания за обезщетение от Полша след падането на комунизма през 1989 г.

Новият закон цели да приложи решение на Конституционния съд от 2015 г., че трябва да има краен срок, след който погрешните административни решения вече не могат да бъдат оспорвани. Законът определя този срок да бъде 30 години.

Наследството от Втората световна война и свързаното с него законодателство в Полша и преди са били причина за обтягане на отношенията между Полша и Израел. Хиляди поляци рискуват живота си, за да защитят съседите си евреи по време на войната. Но изследвания, публикувани след 1989 г., показват, че и хиляди убиват евреи или издават онези, които ги крият, на германските окупатори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови