Дезертирал руски войник изби арменско семейство и предизвика кървави протести

ОFFNews 16 януари 2015 в 13:45 9354 27

Снимка 1in.am

Дезертирал руски войник изби 6-членно арменско семейство и предизвика кървави протести в арменския град Гюмри, предаде Би Би Си.

14 души са ранени при последния протест, прераснал в сблъсъци с полицията.

Демонстрации е имало и пред руското посолство в арменската столица Ереван.

Протестиращите настояват руският войник Валерий Пермяков да бъде предаден.

Той служил в 102-ра руска военна база в предградие на Гюмри и на 12 януари дезертирал. Почукал на вратата на семейство Аветисян и казал, че му се приискало да пие. След което, явно уплашен, че ще го издадат, открил огън с автомат. Живо е останало само едно 18-месечно бебе. То е в тежко състояние, защото било намушкано с нож от войника. Сред убитите е и 2-годишно момиченце.

Пермяков бе задържан от руски граничари на 13 януари, докато се опитвал да пресече границата на Армения при опит да напусне страната. Те го върнали в базата му, а войникът направил самопризнания за извършеното жестоко убийство. Първоначално арменските власти съобщили, че делото срещу войника ще се проведе в Армения, но ще бъде под руска юрисдикция. 

Руският войник Валерий Пермяков, който уби арменското семейство

Това се оказа и причината напрежението в Гюмри да ескалира. След това съобщение няколко хиляди жители на града обсадили базата с искане войникът да бъде предаден на арменските власти. Входът на сградата бе отцепен от полицията, а активистите започнаха да хвърлят камъни.

Вчера през деня убитото семейство беше погребано, а на траурната церемония присъстваха хиляди хора. Вечерта демонстрантите отново се събраха пред  Входът за сградата отцепен от полицията, която активистите започнаха да хвърлят камъни.

Главният прокурор на Армения - Кеворк Костанян, обеща на протестиращите, че ще се обърне към руския си колега с молба руският войник да бъде предаден под юрисдикцията на арменската страна.

Демонстрантите настояха да им бъде показан видеозапис, доказващ, че заподозреният все още е на територията на базата.

Инцидентът увеличи напрежението между Русия и Армения, близък съюзник на Москва в Кавказкия регион. Армения е основният съюзник на Русия в Кавказ, а базата в Гюмри е пост, който обхваща южните граници на Русия срещу потенциални заплахи от съседни държави. Според Колективния рамков договор за сигурност базата трябва да защитава и границите на Армения.

Базата е основана през 1995 г. и се състои от три механизирани пехотни и артилерийски полкове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!