Десетки руски журналисти и правозащитници поискаха свобода за опозиционера Кара-Мурза

OFFNews 10 април 2023 в 19:01 2345 1

Кара-Мурза

Снимка БТА/АП

Владимир Кара-Мурза

Десетки руски журналисти и правозащитници призоваха властите да освободят известния опозиционен политик Владимир Кара-Мурза, който може да получи присъда до 25 г. затвор по обвинения в държавна измяна и други престъпления, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Призивът за освобождаването на 41-годишния Владимир Кара-Мурза беше отправен преди съдебно заседание по делото в московски съд. Журналистите, обявили се в подкрепа на руския опозиционер, оприличиха делото, което е към края си, на политическия терор на Сталин от 30-те години на миналия век.

Прокуратурата поиска 25 г. затвор за Кара-Мурза, който е баща на три деца, писател и бивш журналист и притежава руско и британско гражданство. Очаква се той да говори на днешното съдебно заседание, заяви адвокатът му Вадим Прохоров.

В продължение на години Кара-Мурза се противопоставяше на руския президент Владимир Путин и лобираше пред чужди правителства и институции за налагането на санкции срещу Русия и срещу руски физически лица във връзка с предполагаеми нарушения на човешките права, отбелязва Ройтерс.

Прокуратурата го обвини и в уронване на престижа на руската армия, както и в други престъпления, след като той разкритикува руската война в Украйна, наричана от Москва "специална военна операция".

В началото на март САЩ наложиха санкции на шестима руснаци, които според Вашингтон са участвали в ареста, наказателното преследване и нарушения на правата на руския опозиционен политик.

Санкциите засегнаха Елена Анатолиевна Ленская, Андрей Андреевич Задачин и Данила Юриевич Михеев и са наложени в съответствие със закона "Магнитски" заради сериозни нарушения на човешките права.

Американският Държавен департамент наложи също визови ограничения срещу Ленская и Задачин, лишавайки тях и членовете на техните семейства от възможността да влизат на територията на САЩ.

Със същото решение американският Държавен департамент наложи санкции още на руският заместник-министър на правосъдието Олег Михайлович Свириденко, на Диана Игоревна Мишченко, която е съдийката, постановила ареста на Кара-Мурза, и на Иля Павлович Козлов - съдията, който е отклонил обжалването на постановлението за арест на руския опозиционен лидер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови