Десетки ранени в кървави сблъсъци в Киев тази нощ

Елица Мартинова 20 януари 2014 в 07:18 2256 9

Сблъсъците в Киев, Снимка: SKY News
Сблъсъците в Киев, Снимка: SKY News

Кървави сблъсъци с полицията и десетки ранени белязаха протеста в украинската столица Киев тази нощ.

Данните до момента сочат, че след снощния протест са ранени над 100 протестиращи, арестувани са десетки, а пострадалите полицаи са близо 50.

100-хилядният митинг бе провокиран от новия закон, ограничаващ правото на протести. Пренебрегвайки забраните десетки хиляди излязоха на централния площад в Киев.

Ескалацията на напрежението снощи настъпи, след като в демонострацията се включиха и радикални протестиращи, носещи каски и противогази.

В настъплението срещу властите се включиха хиляди украинци. Те замерваха с камъни, бомбички и пръчки полицията, запалени бяха и десетки автомобили.

Опозиционният лидер Виталий Кличко опита да омиротвори радикалните демонстранти и да ги убеди да не упражняват насилие срещу властите, но апелът му нямаше ефект.

Протестната вълна бе разпръсната в ранните сутрешни часове, след като полицията употреби водни оръдия срещу демонстрантите.
На фона на ескалиращото напрежение президентът Виктор Янукович призова за разговор с опозицията. Виталий Кличко обяви, че ще разговаря с държавния глава, за да се опитат да намерят изход от насилието.


Live streaming video by Ustream

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!