Десет души са със съмнения за коронавирус във Франция

Вирусът поразява за ден, жертвите му вече са 57

OFFNews Последна промяна на 26 януари 2020 в 17:18 5751 0

10 души са поставени под карантина във френски болници и са подложени на допълнителни изследвания заради съмнения, че са се заразили с новия коронавирус, съобщи френският министър на социалните въпроси и здравеопазването Агнес Бузин, цитиран от ТАСС.

"Има три потвърдени случая на коронавирус във Франция. Тези пациенти са изолирани. Чувстват се добре. Чакаме да излязат изследванията им", заяви министърът и допълни, че вероятно в следващите седмици ще има нови случаи на болестта. Тя напомни да се спазват препоръките, издадени от Министерството на здравеопазването с цел недопускане разпространението на коронавируса.

В късния следобед днес предстои среща между френският премиер Едуар Филип и ресорните министри, след която ще стане ясно дали Франция ще вземе решение да прибере 800 свои граждани от Китай.

В петък властите обявиха, че са хоспитализирали трима души - двама китайски туристи и един французин - със симптоми на новия вирус във Франция. Министерството на здравеопазването призова всички граждани, които се почувстват зле след пътуване до Китай, да се обадят на спешна помощ и да обяснят на оператора всички свои симптоми.

Инкубационният период на новия коронавирус може да варира от 1 до 14 дни, заяви Ма Ксиауей, ръководител на Държавния комитет по здравеопазване на Китай на пресконференция в неделя.

"Наблюдението на пациентите показва, че средният инкубационен период продължава около 10 дни, най-краткият е за около ден, а най-дългият - за около две седмици", съобщава още Ксиауей, цитиран от БГНЕС.

Коронавирусът от нов тип може да се предава и по време на инкубационния период - нещо нехарактерно за обикновените вируси. Според последните официални данни само в Китай заразените са 2027 души, а до момента жертвите са 57.

Според китайски учени, вирусът идва от диви животни. 

"В 33 от 585 проби от пазара на морски дарове в Ухан са открити нуклеиновите киселини на коронавируса и от тях е изолиран вирусът. Това предполага, че източникът на вируса са диви животни, търгувани на пазара в Ухан", съобщава китайската агенция Синхуа.