Депутат маори е изгонен от парламента на Нова Зеландия, отказал да носи 'колониалната примка'

OFFNews 10 февруари 2021 в 16:27 3301 0

Снимка Twitter/ Rawiri Waititi

Уайтити заедно с Деби Нгарева - Пакър, която също е представител на Партията на маори.

Представител на новозеландските маори беше изгонен от парламента тази седмица заради отказа му да носи вратовръзка в залата. Той заяви, че принуждаването да носи западен дрескод е нарушение на правата му и опит за потискане на местната култура, предаде Ройтерс.

Председателят на парламента Тревър Малард на два пъти попречи на депутата Рауири Уайтити да задава въпроси в дискусионната зала във вторник, настоявайки, че депутатите могат да задават въпрос само ако носят вратовръзка.

40-годишният Уайтити, който стана депутат за първи път на изборите миналия октомври, носеше таонга, огърлица с амулет от маорски зелен минерал.

Когато Уайтити продължи с въпроса си, след като беше спрян за втори път, Малард му нареди да напусне.

"Не става въпрос за вратовръзки, а за културна идентичност, приятелю", каза Уайтити, когато излезе от залата.

Председателят Малард каза, че макар вратовръзките да са остарели по негово мнение, преобладаващото мнозинство от членовете иска това правило да се запази при проведените консултации по въпроса през последните няколко месеца.

Инцидентът даде началото на дебат за колониализма в Нова Зеландия и предизвика възмущение от цял свят с #no2tie, който скоро се появи в Twitter.

Уайтити каза пред Ройтерс, че не е изненадан от отношението на председателя, тъй като хората от народа маори се сблъскват с този вид държание от стотици години.

„Маори не са третирани еднакво в собствената си страна и коренното население навсякъде по света е подложено на дискриминация заради расистки системи, които държат нашите народи на второ място“, каза той. „Да се изправим срещу покоряването, да се изправим отново срещу асимилацията, да се изправим срещу онези, които се опитват да ни накарат да изглеждаме, да се чувстваме, да мислим така, както те искат да мислим, ... това беше противопоставяне на всичко това“, добави още депутатът. 

Уайтити облече същото облекло в парламента в сряда и този път му беше позволено да говори.

„Примката беше свалена от вратовете ни и вече можем да пеем песните си“, каза Уайтити в интервюто.

Парламентът на Нова Зеландия е най-приобщаващият избиран досега в страната. Почти половината от 120-те места в парламента се държат от жени.

LGBTQI общността е представена от 11% от депутатите, а 21% от представителите са маори. Парламентът прие и първите си депутати от африкански произход и от Шри Ланка след изборите миналия октомври.

Но Уайтити, който нарече вратовръзките „колониална примка“, заяви, че в Нова Зеландия все още има системен расизъм и това е продукт на колонизацията.

Маори са голяма част от лишените от свобода, мнозинството деца, настанени в центрове за отглеждане от държавата, а бедността и безработицата са широко разпространени в общността.

Помолена да коментира, министър-председателят Джасинда Ардърн заяви, че това не е нещо, за което тя има категорично мнение и че няма възражение някой да носи вратовръзка в парламента или не.

„Има много по-важни въпроси за всички нас“, каза Ардерн.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови