Quantcast

Нова Зеландия легализира евтаназията, но не и марихуаната

OFFNews Последна промяна на 30 октомври 2020 в 09:19 979 1

Новозеландците гласуваха в подкрепа на легализирането на евтаназията, но не и на марихуаната, показват предварителните резултати от референдумите, проведени в страната, съобщи Би Би Си. 

В подкрепа на евтаназията са гласували общо 65,2% от избирателите. Този референдум е правно обвързващ, така че ще стане закон до 12 месеца и ще позволи на неизлечимо болни хора да поискат асистирано слагане на край на живота си. Законът ще обхване хората, на които им остава по-малко от шест месеца живот. 

Това бе очакван резултат, след като социологическите проучвания показваха силна подкрепа. Законът бе подкрепен и от премиера на Нова Зеландия Джасинда Ардърн и лидера на опозицията Джудит Колинс. 

Нова Зеландия ще се присъедини към малка група държави, в които евтаназията е легална - Белгия, Канада, Колумбия, Люксембург, Холандия и Швейцария. Редица щати в САЩ и австралийският Виктория също са легализирали този метод на на слагане край на живота.  

Законът беше приет от парламента през 2019 г. след години на разгорещен парламентарен дебат и рекорден брой публични изявления. Миналата година, докато депутатите гласуваха закона, протестиращи излязоха по улиците с плакати "помогнете ни да живеем, а не да умрем" и "евтаназията не е решение". Демонстрантите изразиха притеснение, че хората с хронични заболявания ще се чувстват задължени да прибегнат към този метод, за да не са в тежест на близките си. 

В подкрепа на канабиса гласуваха - 46,1%, а против - 51,1% от избирателите. 

В предложения законопроект е заложено хора над 20-годишна възраст да имат право да купуват и употребяват канабис с цел развлечение, както и да отглеждат в малки количества.

Все още този резултат може да бъде променен. 

Официалните резултати и от двата референдума ще бъдат потвърдени на 6 ноември. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5288

1

zuljin

30.10 2020 в 09:54

Тия имат правителство мечта, но явно народа е доста задръстен...
Конопа е най-добрия и безвреден лек за всички автоимунни заболявания и много други. Но тия там явно са токсикомани и си предпочитат стандартните и смъртоносни кортикостериоидни лечения!!!