Ден 11: Киев не се дава, пожар на многоетажна сграда в Харков след руските бомбардировки (видео)

Руските бомбардировачи продължават да излитат срещу Украйна от територията на Беларус

OFFNews 06 март 2022 в 09:45 4842 9

Днес е 11-ият ден от началото на инвазията на Русия в Украйна. Столицата Киев остава под украински контрол, както и град Харков, въпреки тежките руски бомбардировки.

Мощен взрив е разтърсил столицата Киев тази сутрин. По предварителна информация на украинската агенция УНИАН става дума за ракета, която е била свалена от украинската противовъздушна отбрана.

Руските сили атакуваха отново и Харков. Първо беше съобщено за появата на самолет над града, а след това и за бомбардировка. Запалила се е многоетажна сграда на улица Северна. Още не е ясно дали има жертви и ранени.

Снарядите на агресора са разрушили напълно и Новосалтовския пазар в града.

Руската армия напредва с офанзивите си срещу градовете Харков и Николаев. Според доклада на украинския генерален щаб въздушни превозни средства от летища на територията на Беларус са участвали в атаки срещу военната и цивилната инфраструктура в Киев и Житомир.

Руските части също така продължават да блокират град Мариупол. Планираната масова евакуация на цивилни от града беше прекратена. Русия и Украйна се обвиниха взаимно за невъзможността да евакуират цивилни граждани, съгласно договореното временно спиране на огъня.

Съобщено беше и за възобновени настъпателни операции към Волноваха, както и за боеве около и в град Суми, както и в околностите на Гостомел. Бомбардиран е бил и Ирпин, малък град в покрайнините на Киев.

Руските сили са постигнали напредък и по създаването на сухопътен коридор към Крим. Според украинските военни те имат намерение да завладеят водноелектрическата централа в Канев на река Днепър. Украйна запазва контрола си и над северния град Чернигов, където през последните дни имаше цивилни жертви. Западната част на Украйна остава до голяма степен пощадена от сраженията.

Президентът Володимир Зеленски повтори призивите си за забранена за полети зона, но западните лидери заявиха, че не искат да влошат ситуацията. Руският държавен глава Владимир Путин предупреди, че ще разглежда всяка забранена за полети зона над Украйна като военен акт. Според него наложените от Запада санкции на страната му, са равносилни на обявяване на война. Руският президент заяви, че в Украйна всичко върви по план и работата по унищожаването на украинската военна инфраструктура е почти завършена.

Високопоставен служител на организацията „Лекари без граници“ предупреди снощи, че хуманитарната ситуация в украинския град Мариупол е „катастрофална“ и е жизненоважно цивилните да бъдат евакуирани.

„Хората изпитва огромни затруднения да получат достъп до питейна вода. Ситуацията се влошава с всеки ден“, обясни Лоран Лигоза, цитиран от БНР.

Мариупол с население 450 хиляди души, се смята за ключов в руската инвазия заради това, че е пристанище на Азовско море, припомня АФП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-8580

13

Няколко мита, които отпаднаха:
1. Руската армия е могъща и притежава топ секретни военни технологии.
2. Путин е умен стратег.
3. Руснаците са много интелигентни и не харесват Путин.
4. Западът е слаб и разединен

-8580

9

Направиха от Зеленски герой, а Лилипутин в момента се крие по бункерите.

-2175

8

IvanGrozn

06.03 2022 в 11:13

И какво като излетят бе, Стефчо. Ще почнеш ли буйно да отделяш телесни течности като видиш как умират хората? Жалък нещастен трол. Руснаците показаха колко струват. Техните поддръжници у нас и и в други държави също. Гола вода сте и за нищо не ставате!