Демократите атакуват Тръмп за корупционна схема за манипулиране на изборите

OFFNews 23 януари 2020 в 14:32 2082 1

Снимка АА

Обвинителите по импийчмънта приключиха първия ден от представянето на мотивите срещу президента Доналд Тръмп и аргументите за ползата от отстраняването му от поста.

Те разполагат с три дни да представят аргументите си преди думата да бъде дадена на екипа от адвокати на президента. През декември Камарата на представителите изправи Тръмп пред импийчмънт по две обвинения – за злоупотреба с власт и възпрепятстване на работата на Конгреса.

Демократите обвиниха Тръмп, че е създал корупционна схема, като е оказал натиск върху Украйна властите й да разследват политическия му съперник Джо Байдън. Според обвинителите, това е направено с единствената цел чрез лъжа Тръмп да спечели преизбирането си на вота през тази година.

„Президентът демонстрира, че счита себе си за стоящ над закона и с презрение се отнася към ограниченията“, заяви пред сенаторите ръководителят на комисията по разузнаването при Камарата на представителите Адам Шиф.

Той посочи, че Тръмп е блокирал одобрената от Конгреса военна помощ за Украйна, „страна, която е в състояние на война с Русия“, в размер на 391 млн.долара, като същевременно поиска президентът Володимир Зеленски да започне разследване срещу Байдън. Тръмп е настоял за разследване и на сина на Байдън във връзка с работата му в украинска газова компания.

Шиф подчерта, че Тръмп е поискал от чуждестранния лидер „да свърши мръсна политическа работа“ с разследването срещу Байдън. „Няма никакви сериозни спорове по повод основните факти“, каза Шиф и допълни, че вместо това адвокатите на Белия дом твърдят, че Тръмп не може да бъде отстранен от поста за злоупотреба с пълномощията на президента.

В крайна сметка, Тръмп отблокира военната помощ за Украйна, въпреки, че Зеленски така и не започна разследване на Байдън. Според републиканците, това е доказателство, че Тръмп не е влязъл в сделка на принципа „услуга за услуга“.

След Шиф пред сенаторите се произнесоха и други обвинители по импийчмънта.
Председателят на правната комисия Джерълд Надлер говори за „мръсната кампания“, разгърната от Тръмп по отношение на бившия посланик на Украйна в САЩ Мари Йованович, която отказа да подкрепи организиране на разследването срещу Байдън.

Според регламента, около който също имаше спорове, демократите и защитата на Тръмп ще получат по 24 часа в рамките на три дни, за да представят аргументите си.
Очаква се защитата на Тръмп да започне изложенията си в събота.

Доналд Тръмп вероятно ще бъде оправдан. За отстраняването му от поста са необходими 2/3 от гласовете на 100-местния Сенат. Републиканците обаче разполагат с мнозинство от 53 гласа и до момента никой от тях не е призовал за свалянето на президента.

Източник: VOA

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11599

1

Ivaylo Radulov

23.01 2020 в 14:55

Това , което ДП е формулирала като Обвинение е напълно вярно - да видим как ще бъде опровергано?!