Държавният департамент на САЩ: Бивши американски дипломати са водили преговори с руснаците за войната в Украйна

OFFNews 07 юли 2023 в 17:32 4452 2

Снимка Facebook / Richard N. Haass

Твърди се, че в несанкционираните от Белия дом разговори с Москва е участвал и напускащият поста председател на Съвета за международни отношения (CFR) и бивш американски дипломат Ричард Хаас.

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън не е разрешавала неофициални разговори между бивши американски дипломати и руски представители на тема войната в Украйна, но е знаела, че такива разговори се провеждат, заяви говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби. Както добави той, Белият дом не възнамерява да влиза в евентуални преговори без участието на украински представители. „Нищо за Украйна без Украйна“, подчерта и известната и по-рано позиция на Вашингтон Кърби, цитиран от Ройтерс.

В четвъртък стана ясно, че е имало несанкционирани от администрацията на американския президент разговори между американски представители и Кремъл. Комюникето на външното ведоство на САЩ показва, че американските власти не одобряват тайните срещи и не ги подкрепят по никакъв начин. Изявлението идва в отговор на съобщения в медиите, че бивши високопоставени американски служители са се срещнали с руския външен министър Сергей Лавров през април тази година. Както съобщава NBC News, в разговора са участвали бивши съветници на Белия дом, служители на Пентагона , както и напускащият поста председател на Съвета за международни отношения (CFR) и бивш американски дипломат Ричард Хаас.

Предварителният диалог е имал за цел да осигури основа за евентуални бъдещи преговори за прекратяване на войната в Украйна. Източници, цитирани от NBC News, съобщиха, че администрацията на САЩ е била наясно с водените разговори.

Ройтерс отбелязва, че не е известно с каква честота са били разговорите с важни руски фигури от близкия кръг на Кремъл. Сигурно е обаче, че поне един човек от американската група е заминал за Русия. Информацията, предоставена от говорителя на Съвета за национална сигурност на САЩ, също показва, че Белият дом е знаел , че се провеждат такива неофициални дискусии. „Това, което искам да кажа обаче, е, че американските власти не са ги подкрепяли, вдъхновявали или организирали по някакъв активен начин“, каза Джон Кърби.

Говорителят обаче подчерта, че САЩ няма да обсъждат възможни преговори без участието на украински представители. „Много пъти сме повтаряли, нищо за Украйна без Украйна “, подчерта той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

2

Джендо Джедев

07.07 2023 в 19:12

Да позная ли тези бивши дипломати от чия бивша администрация са били? ;)
 
X

Да помогнем на украинските деца!