Дания няма да ваксинира с Астра Зенека до 18 април

OFFNews 25 март 2021 в 16:46 2084 0

Властите в Дания решиха да удължат спирането на имунизация с ваксината на "Астра Зенека" срещу COVID-19, докато продължи оценяването на безопасността й, предаде Асошиейтед прес.

Решението "е взето въз основа на предполагаемите странични ефекти", заяви Таня Ериксен от Датската агенция по лекарствата. "Не може да се изключи, че има връзка между ваксината и много редките случаи на кръвен съсирек", допълни тя. 

Дания временно спря употребата на ваксината на "Астра Зенека" като предпазна мярка на 11 март след съобщения, че 60-годишна жена е починала седмица след като се е имунизирала. Съобщава се и за смъртта на втори човек в страната, който също е починал след ваксинация.

Според датските здравни власти няма доказателства, че ваксината е причина за смъртта. "Бих искал да подчертая, че не говоря за обикновени кръвни съсиреци. Не става въпрос за тромби в ръцете, краката и белите дробове", подчерта Ериксен. 

Дания няма да използва ваксината поне до 18 април, като досега в страната близо 150 000 души са били имунизирани с препарата. 

"В момента смятаме, че основанията ни за вземане на крайно решение относно понататъшното използване на ваксината срещу COVID-19 на "Астра Зенека" са твърде несигурни. Бяха проведени много изследвания, но засега нямаме никакви заключения. Затова решихме да удължим спирането на използването ѝ", заяви директорът на Националния съвет по здравеопазване Сьорен Брустрьом.

Освен на "Астра Зенека", Дания използва ваксини на Пфайзер/Бионтех и Модерна. 

Швеция и Финландия възобновиха имунизацията с "Астра Зенека" на хора над 65-годишна възраст.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови