Дания изолира 280 хил. души заради нова мутация на COVID-19 и избива всичките си норки

OFFNews 06 ноември 2020 в 10:28 7281 0

Снимка БТА/АП

Датските власти налагат карантина в някои области на страната заради коронавирусна мутация, открита при норки, която може да се предава на хора, съобщава Би Би Си. Правителството предупреди, че ефективността на всяка бъдеща ваксина може да бъде повлияна от мутацията.

Тя бе открита в 12 души - 11 в областта, която се затваря - Северна Ютландия, и един човек от друг регион. При общо 783 души заразата от COVID-19 се свързва с фермите за норки. В 207 ферми има COVID-19. 

Баровете, ресторантите, общественият транспорт и всички центрове за спорт на закрито ще бъдат затворени в 7 общини в областта Северна Ютландия. Забранява се влизането на хора от други области в тях.

Ограниченията влизат в сила днес и ще продължат до 3 декември. Според АФП те се отнасят до 280 хил. души. Те са призовани да си останат у дома.

Те идват малко след съобщението, че Дания ще избие цялата си популация норки - около 17 милиона.

Скандинавската страна е най-големият производител на козина от норки, а основните му пазари са Китай и Хонконг. Унищожението им ще започне по-късно този месец, след като много норки бяха диагностицирани с мутаията на COVID-19.

В четвъртък СЗО обяви, че изглежда норките са "добър резервоар" на коронавирус и похвали страната за решителността и смелостта ѝ да унищожи популацията на фона на икономическото влияние, което това би имало.

Според датските власти тази мутация на COVID-19 не води до по-тежко заболяване при хората, но не се блокира от антитела до същата степен като нормалния коронавирус. Това създава опасения, че тя може да бъде заплаха за ефикасността на ваксини, които се разработват по цял свят.

Здравните власти смятат, че в Северен Ютланд около 5% от заразените с COVID-19 може да носят мутиралия щам, но скоро не е откриван подобен случай. Те смятат, че има добри шансове мутацията да изчезне, ако ефективно бъде ограничена.

Дания, чието население е 5,8 милиона, не е сред силно засегнатите страни от коронавируса, като досега са регистрирани 52 265 случая, от които 733 смъртни. Тя обаче наложи през октомври национални ограничения, за да ограничи бързото покачване на новите инфекции.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови