COVID-19 отне живота на 30 000 души от цял свят, в Европа жертвите са 22 260

OFFNews 29 март 2020 в 18:20 3249 2

Броят на жертвите на коронавируса в света надхвърли 30 000 души. Само в Европа жертвите са 22 260. Над 10 000 от тях са в Италия. В Испания черната статистика постави нов рекорд - 838 загубени човешки животи за 24 часа. Броят на потвърдените случаи се е увеличил с 9.1% за един ден до близо 79 000. От 30 март в Испания са в сила нови ограничителни мерки - бизнесът, който не е жизненоважен, е затворен, а хората не трябва да излизат от домовете си в продължение на 2 седмици, съобщи БНР.

В Италия очакват пика до няколко дни, а броят на новите инфекции намалява. Не е така и с броя на жертвите и те отново са около 800, а властите обявиха, че ще изпращат ваучери за храна на хората, които не могат да си позволят покупки. Заместник-министърът на здравеопазването Пиерпаоло Силери прогнозира, че до 10 дни броят на новите случаи ще започне да спада.

В Съединените щати президентът Доналд Тръмп отново направи обратен завой - 8 часа след като предложи да постави щатите Ню Йорк, Ню Джърси и Кънектикът в карантина, той се отказа от намерението си. Това става на фона на черната статистика за над двойно увеличение на броя на жертвите в страната само за три дни. 2100 са смъртните случаи, над една четвърт от тях в град Ню Йорк. Коронавирусът може да отнеме между 100 и 200 хиляди човешки живота в Съединените щати, прогнозира д-р Антъни Фаучи - един от ръководителите на щаба на Доналд Тръмп за борба с епидемията.

В писмо до над 30 милиона домакинства британският премиер Борис Джонсън, който е болен от Ковид-19, предупреди, че ситуацията ще се влоши, преди да започне да се подобрява и допълнии, че „ще бъдат наложени още по-строги мерки, ако е необходимо“.

А Папа Франциск използва неделната си литургия, за да призове света да спрат конфликтите .

Във Франция, където починаха близо 2000 души, премиерът Едаур Филип заяви, че битката едва започва.

Русия обяви, че затваря границите си от утре. Кметът на Москва Сергей Собянин заяви, че заразата е навлязла в нова фаза, след като броят на заразените в руската столица надхвърли 1000, докато мнозина московчани продължават да се разхождат по улиците въпреки призивите на властите да стоят по домовете си.

Китайската национална здравна комисия предупреди, че страната може да се сблъска с нова вълна от коронавирусни инфекции в резултат на увеличаване на броя на внесените случаи. "Китай вече има 693 случая, постъпващи от чужбина, което означава, че възможността за нов кръг от инфекции остава сравнително голяма", заяви говорителят на Националната здравна комисия Ми Фън.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3010

2

Ронин

30.03 2020 в 00:01

И тук ли същите тъпи коментари, бе човек?!? Всяка държава реагира според броя на болните, жертвите, тези в тежко състояние, броя на свободни легла, наличен персонал по болниците и капацитет да се справят със ситуацията. Нашите мерки не са навременни и панически,продиктувани от страх, презастраховане. Колко време ще трябва да продължи тази карантина, за да се избегне напълно опасността от втора вълна като в Китай например, след това трета и така нататък. Ако населението няма имунитет, ще е абсолютно уязвимо при всеки следващ контакт с вируса през следващите месеци. Колко време икономиката ни ще издържи тази карантина, колко време преди бизнеси да започнат да фалират и хора да остават на улицата. Колко жертви ще има от вируса и колко от финансовата криза, която ще последва? Кой ще помогне тогава? Бившите соц държави ли? Всяка година от усложнения на сезонен грип измират много повече хора, от глад всеки ден по света измират много повече хора,ако не си си направил труда да провериш, сега е моментът, за да не пишеш неподготвен!
 
X

Подкастът на OFFNews