Corriere della sera: Джонсън иска да създаде нов антируски ЕС

Великобритания иска да включи в новия съюз Украйна, Полша, Естония, Латвия и Литва, а на по-късен етап - евентуално и Турция.

OFFNews 27 май 2022 в 12:01 4759 4

Джонсън
Британският министър-председател Борис Джонсън възнамерява да създаде съюз който да е в противовес на ЕС.

Британският министър-председател Борис Джонсън възнамерява да създаде съюз който да е в противовес на ЕС. Замисълът е в него да влязат държави, които ревностно защитават своя суверенитет и виждат в Руската федерация заплаха за националната си сигурност.

Това се казва в статия на италианското издание Corriere della sera.

Според публикациятабританският министър-председател е "плел мрежата си повече от месец".

Джонсън предлага нова система от политически, икономически и военни съюзи - алтернатива на ЕС, която да обедини страните, които не вярват на Брюксел. По този начин би била отслабена германската позиция по отношение на руската агресия.

Джонсън е представил идеята си на Зеленски в Киев на 9 април, пише седмичникът.

Великобритания иска да включи в този съюз Украйна, Полша, Естония, Латвия и Литва, а на по-късен етап - евентуално и Турция.

От своя страна украинските власти все още не са заели конкретна позиция по инициативата на Лондон, но и не са я отхвърлили.

Сега Зеленски очаква европейската среща на върха на 23 юни, когато ще бъде решена съдбата на украинската кандидатура за ЕС. Corriere della sera твърди, че в случай на отрицателен отговор украинският президент може да приеме сериозно алтернативата на Джонсън.

Изданието обаче предполага, че е възможно и слуховете за новия съюз се разпространяват умишлено, за да се окаже натиск върху западните политици. Съмнително е и доколко би бил жизнеспособен подобен алианс, тъй като Великобритания няма възможност да окаже финансова подкрепа на Украйна.

Не е известно също така дали Полша и балтийските държави биха желали да се присъединят, тъй като това би развалило отношенията им с Брюксел.

Великобритания подкрепя Украйна от първите дни на пълномащабното нахлуване и е активен участник в преговорите за прехвърляне на тежко въоръжение на ВСУ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-5531

4

Ран Босилек

28.05 2022 в 09:19

Още едно доказателство, че кризата в Украйна я организираха САЩ и Англия срещу ЕС

22547

2

dolivo

27.05 2022 в 20:29

айде, знаем откъде са му повечето предизборни пари на този, и кой са му олигархичните приятели.

Безпринципно човече е Джонсън, пак по добре от Путин с неговите еднолични принципи

2923

1

Cornucopia

27.05 2022 в 13:36

Айде и ние там! Но надали. Подлоги на раша като нашата страна явно не се добре дошли. И с право.