CNN: САЩ са на финалната права с решението да предоставят системи 'Пейтриът' на Украйна

Ако Украйна наистина получи "Пейтриът", това ще бъде най-мощното и усъвършенствано противоракетно оръжие, което съюзниците са предали на Киев

OFFNews 13 декември 2022 в 20:33 7613 7

системи

Снимка Архив

Системите "Пейтриът".

Вашингтон е на финалната права на споразумение за прехвърляне на системи за противовъздушна отбрана "Пейтриът" на Украйна, съобщават CNN и Ройтерс, като се позовават на свои източници. Според тях решението може да бъде взето още тази седмица.

"Планът на Пентагона трябва да бъде одобрен от министъра на отбраната Лойд Остин, преди да бъде изпратен за подпис на президента Джо Байдън. Трима служители потвърдиха пред CNN, че се очаква такова одобрение", обяви телевизията.

Източниците обаче не са казали колко точно единици ще получи Украйна. Журналистите припомнят, че една батарея "Пейтриът" обикновено се състои от радар, автомобил с команден пункт, спомагателно оборудване и до осем единици с по четири ракети.

Малко след това и Ройтерс получи същото потвърждение от американски служители.

В края на ноември, след поредния руски обстрел на украински енергийни съоръжения, украинският външен министър Дмитрий Кулеба, говорейки пред съюзниците след двудневната среща на върха на НАТО, поиска на ВСУ да бъде предоставено възможно най-бързо ново оборудване за противовъздушна отбрана.

"Нашата молба е проста: осигурете "Пейтриът"-с възможно най-скоро, защото Украйна се нуждае от тази система, за да защити цивилното население и критичната си инфраструктура. Това не е нападателно оръжие", каза тогава Кулеба. И добави, че Украйна се нуждае от нови танкове от западен тип.

Ако Украйна наистина получи "Пейтриът", това ще бъде най-мощното и усъвършенствано противоракетно оръжие, което съюзниците са предали на Киев, коментира Би Би Си.

Пусковите установки на тези системи могат да бъдат зареждани с ракети от различни модификации, включително такива, които могат да поразяват цели на разстояние до 80 километра и на височина до 20 километра. Системата е предназначена за поразяване на летящи със свръхзвукова скорост цели. Може едновременно да проследява до 125 цели и да поразява шест от тях.

На срещата на върха на алианса обаче не беше взето окончателно решение за предаването на "Пейтриът" на Украйна. На 24 ноември Германия заяви, че системите, които изпраща на Полша, са предназначени за използване на територията на НАТО.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

6

Джендо Джедев

14.12 2022 в 07:55

Пеше, ще, ще... У светлото бъдеще, то ви е любимо! Забелязал съм, че на мурзилките любимите ви глаголни времена са миналото и бъдещето. Щото настояще нямате, никога не сте имали и няма и да имате. :D

-5840

5

Ше им дадат на куково лято. Пушечното украинско месо могат да си го стрелят и без ПВО, какво им пука на американците. Полша е следващата жертвена крава или Румъния, там ще разположат. Окрайна е изгубена кауза за американците.

345

4

Джендо Джедев

14.12 2022 в 07:37

Чудесно! Украйна се превръща в страна с добре обучена, опитна и добре въоръжена армия. За разлика от "могучая", която хвърля на фронта антики и пушечно месо. То и затова запецна още на третия месец от инвазията си.

606

3

order

14.12 2022 в 06:10

Жак Бо и Франсоа Мартен: Западът се сети, че беше по-добре да послуша Путин миналата година...
https://glasove.com/na-fokus/zhak-bo-i-fransoa-marten-zapadat-se-seti-che-beshe-po-dobre-da-poslusha-putin-minalata- godina

606

2

order

14.12 2022 в 05:35

Продължават да 0припикават оградата на мечката пък после олеле...
Зор ша видат докато не палнат ядрената война!!!
 
X

Да помогнем на украинските деца!