Четвърта нощ на протести срещу полицейската бруталност в Стокхолм

Вероника Шербанова 23 май 2013 в 12:31 2001 1

Протест в Стокхолм, Снимка: BBC
Протест в Стокхолм, Снимка: BBC

Четвърта поредна нощ продължават безредиците в шведската столица Стокхолм, след като 69-годишен мъж беше застрелян от полицията миналата седмица.

Младежи в няколко предградия на Стокхолм палиха коли и хвърляха камъни по сградата на полицията в знак на протест срещу полицейската бруталност.

Причина за безредиците е убийството на 69-годишен мъж в предградието „Хусбю“, в западната част на шведската столица. Мъжът бил застрелян от полицаи, след като ги заплашил с мачете. Демонстрантите определиха това като полицейска бруталност.

Младежи излязоха на протест в девет предградия на Стокхолм. Те палиха коли и хвърляха камъни по полицейски участъци, полицаи и пожарникари. Демонстрациите започнаха в неделя вечерта в предградието „Хусбю“, населено предимно с емигранти от Турция, Средния Изток и Сомалия. Протестиращите запалиха повече от 100 коли. Постепенно към протеста се включиха и други жители на столицата, които според властите са се възползвали от възможността да изразят недоволството си.

Във вторник е бил атакуван полицейския участък в северозападния район Якобсберг. Нанесени бяха и щети на две училища, а галерия и работилница бяха запалени. Около 30 автомобила изгоряха по време на протеста. Осем души бяха арестувани.

Шведският премиер Фредерик Рейнфелд призова за прекратяване на протестите. Към момента обаче младежите не са се отказали от действията си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови