Чешкият парламент обсъжда референдум за напускане на ЕС

OFFNews 04 май 2016 в 13:05 10509 31

Радио Český rozhlas

Чехия може да проведе референдум за напускане на Европейския съюз заради подкрепата на ЕК за въвеждане на безвизов режим за турски граждани, предава БГНЕС.

Предложението е на дясноцентристката коалиция „Зора” и е одобрено от 96 от присъстващите 169 депутати в долната камара на парламента.

„Съвършено недопустимо е 75-милионна мюсюлманска страна, която съзнателно си сътрудничи с „Ислямска държава”, да получи свободен достъп в Европа и Чехия. ЕС отдавна не защитава интересите на европейските граждани. Той се превърна в диктаторска организация”, заяви председателят на коалицията Мирослав Лидински.

Очаква се днес Европейската комисия да произнесе подкрепата си за отпадане на визите за турци. Това бе е едно от основните условия в подписаното между Турция и Европейския съюз споразумение за контролиране на бежанския поток. 

Южната ни съседка трябва да изпълни общо 72 критерия преди да се стигне до либерализация на визовия режим, а по последна информация 10 от условията все още не са изпълнени. Анкара заплашва да спре да спазва своята страна от постигнатата договорка и да пусне потока с бежанци, ако визите не отпаднат до началото на юни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7506

31

Чехите ме кефят.
По същия начин бяха казали, че ако Гърция напусне Еврозоната, на следващият ден ще подадат молба за присъединяване към Еврото! :-)

77927

27

El Commandante

04.05 2016 в 16:12

"Ако мислиш за гражданите си ще седиш, въпреки моментите на дисконфорт!"

Ти сега кво каза?
Че Швейцария и Исландия не мислят за гражданите си ли?

77927

23

El Commandante

04.05 2016 в 15:22

"Решенията се взимат с определеното болшинство и гласувалите против приемат решението!"

Нали точно това казах по-долу?

И когато се вземат поредица такива решения с гласовете на Германия, Франция Италия и една група от страни-помияри като България, които са в ЕП само и единствено за да подкрепят Феркел и безумствата и, то най-логичното е ти,като страна отговорна за гражданите си и защитаваща интересите им е да станеш и да кажеш: Ебем ти съюза, аз си тръгвам!

Което и правят чехите...или поне заявяват готовност.