Черногорският съд отмени присъдите за държавен преврат и върна делото

OFFNews 05 февруари 2021 в 17:23 1737 0

Пенсионираният генерал от сръбската жандармерия Братислав Дикич бе осъден на 8 години затвор

Черногорският Апелативен съд отмени присъдите по делото за опит за държавен преврат в деня на парламентарните избори на 16 октомври 2016 г., съобщи националната телевизия РТЦГ.

Съдът мотивира решението си с нарушения в съдебните процедури и върна делото за преразглеждане от нов съдебен състав.

По делото за опита за държавен преврат на 16 октомври 2016 г., който според съда е имал за цел да попречи на присъединяването на страната към НАТО, бяха съдени 14 души, включително лидерите на опозиционния тогава Демократичен фронт - Андрия Мандич и Милан Кнежевич и шофьорът им, двама руски и 9 сръбски граждани. Общо бяха задържани 20 души, повечето от които сключиха споразумение с прокуратурата и получиха от три до пет месеца затвор.

На 9 май 2019 г. Висшият съд в Подгорица осъди Мандич и Кнежевич на по пет години затвор. Руските граждани Едуард Шишмаков и Владимир Попов, обвинени за финансиране на опита за преврат, както и за планиране и подстрекателство на убийството на бившия премиер на страната Мило Джуканович, бяха осъдени задочно съответно на 15 и 12 години затвор.

Пенсионираният генерал от сръбската жандармерия Братислав Дикич бе осъден на 8 години затвор за подпомагане на тероризъм и създаване на престъпна организация, а останалите обвиняеми получиха от 1,5 до 7 години затвор.

Защитата на обвиняемите обжалва присъдите пред Апелативния съд

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!